България трябва да прояви гъвкавост за затварянето на въглищните централи. Това заяви пред БНР изпълнителният вицепрезидент на Европейската комисия Франс Тимерманс, който отговаря за "Зелената сделка".

Според него преминаването към по-щадящи околната среда енергоизточници е единственият път, по който Европа може да си осигури достатъчно източници на енергия и да намали зависимостта си от вноса на природен газ.

Той изрази увереност, че предложените мерки от Брюксел за овладяване на високите цени на газа и на тока ще помогнат на страните членки. Тимерманс обаче предупреди, че не бива да се вземат дългосрочни решения заради краткосрочен проблем.

По негови думи предложеният набор от мерки съдържа всички инструменти, които страните членки могат да използват, за да смекчат ефектите от високите енергийни цени за гражданите. Какво ще бъде отражението им върху инфлацията и върху икономическия растеж обаче зависело и от продължителността на периода, в който имаме толкова високи цени. Тимерманс посочи, че важен фактор е и каква зима ще имаме.

Тимерманс не смята, че Русия притиска пазара на газ в Европа

Тимерманс не смята, че Русия притиска пазара на газ в Европа

ЕК ще разгледа датите на България за въглищните централи, но те нямат бъдеще

Всяка страна трябва да може да реагира, когато има толкова големи колебания на пазара и цените достигат върхови стойности, но дългосрочното решение се крие в инвестициите във възобновяеми източници, подчерта той и допълни, че те трябва да се повишат, защото възобновяемата енергия остава евтина. Колкото повече хора ги използват, толкова по-ниски ще бъдат енергийните цени, изтъкна Тимерманс.

По негови думи повишаването на енергийните цени е следствие на множество фактори, един от които са недостатъчните доставки на природен газ за Европа.

Той посочи, че търсенето е на най-високото си ниво от 25 години и причината донякъде е в това, че заради пандемията редица проекти бса били отложени и се случват в момента. Същевременно предлагането е сравнително ниско и пазарът е под натиск, което изпраща цените рязко нагоре.

"Това е световен феномен, защото в много други икономики има недостиг на енергоносители, като тук ще подчертая и Китай. Честно е да отбележа, че руснаците не могат да се обвиняват за това", коментира Тимерманс.

"Разбира се, Путин си е Путин и той ще пресметне всички възможности, за да подсили позицията си. Не мисля, че това важи единствено за Путин. Всеки, който е на енергийния пазар, би си казал "как мога да спечеля от тази ситуация?". Нашият отговор на това е да не разчитаме толкова на руския газ и да потърсим други източници на енергия", посочи той, но допълни, че руският газ ще остане в Европа за много дълго време, защото, след като прекратим въглищното производство, синьото гориво ще остане транзитният енергоносител. В дългосрочен план обаче трябвало да инвестираме във възобновяеми източници, защото именно там можем да постигнем диверсификация.

Синдикатите недоволстват пред Тимерманс срещу затваряне на въглищните ни централи

Синдикатите недоволстват пред Тимерманс срещу затваряне на въглищните ни централи

Предстои среща между Стефан Янев и зам.-председателя на ЕК

Може да се огледаме и за инвестиции във водородната енергия и тук България може да изиграе много важна роля, отбеляза вицепрезидентът на ЕК.

Според него е изключително добра новина, че самите региони, в които се развива въгледобивна промишленост, вече осъзнават, че няма бъдеще в нея. Той отбеляза, че е много важно, че българското правителство възнамерява да осигури предвидимост в сектора.

"Въглищата са енергоизточник, който има проблем на пазара и той ще се задълбочава. Това е тенденция в световен мащаб, не само в Европа. От тази гледна точка, трябва да запазите определена гъвкавост, когато определяте дата за прекратяването на индустрията", посочи Тимерманс относно предложените в Плана ни за възстановяване две индикативни дати за прекратяване на въглищната индустрия - 2038 и 2040 г.

Според него е много по-важна мобилизацията на фондовете в помощ на регионите да преминат през тази промяна. Това трябва да се случи бързо, а не да го оставяте за последния момент, предупреди Тимерманс.

Той бе категоричен, че отлагането е лоша идея. "Не казвам, че трябва да ускорявате процеса, а че е необходимо да имате конкретни планове, които включват от една страна помощта, която ще получите. Тя е голяма, като се има предвид Планът за възстановяване и устойчивост. Също така трябва да следите пазара, а тенденциите за въглищните добиви на него не са добри в дългосрочен план", посочи Тимерманс.

Запитан дали все още е възможно страната ни да получи авансово финансиране по Плана за възстановяване до края на годината, той обясни, че обикновено Комисията се нуждае от поне два месеца, за да прегледа и оцени плановете. Тимерманс увери, че ЕК ще започне веднага да работи по него.

Янев поиска от Тимерманс ЕК да разгледа бързо Плана ни

Янев поиска от Тимерманс ЕК да разгледа бързо Плана ни

Тимерманс обърна внимание на предстоящата Рамкова конвенция

"Обещах лично на министър-председателя, че ще работим много усилено по въпроса и ще водим диалог по него. Не мога да кажа, че това ще се случи преди края на годината, защото с всяка страна членка процесът отнема поне два месеца. Единственото обещание, което мога да дам, е, че започваме работа от първия ден", подчерта той.

Запитан има ли място ядрената енергия в една по-зелена Европа, Тимермас посочи, че голямото предимство на ядрената енергия е, че е неутрална по отношение на въглеродните емисии. Имало обаче и редица недостатъци. Първото е, че за производството ѝ има необходимост от фосилни горива, което не я причислява към зелената енергия. Тя я изключително скъпа и отнема много време преди нова ядрена мощност да започне производство на електроенергия. Също така няма ядрена централа, чието изграждане влиза в първоначално определения бюджет и която е пусната в експлоатация на време, поясни вицепрезидентът на ЕК.

Той призова страните, които обмислят такава нова мощност, да бъдат рационални и да си направят сметката добре. "Ако сте убедени, че това е правилният избор за вас, имате нашата подкрепа - със знания и технология. Нямаме нищо против ядрената енергия, защото тя е неутрална по отношение на емисиите, но все пак не е зелена енергия. Би могла да ви бъде от помощ в борбата с въглеродните емисии, но идва с редица недостатъци", коментира Тимерманс.

Запитан за случващото се в Полша предвид решението на Конституционния съд, че тежестта на националното законодателство превъзхожда тази на европейското, той обясни, че в момента решението се анализира от юридическа гледна точка.

Хампарцумян: Европейската икономика не е подготвена за бърз "зелен" преход

Хампарцумян: Европейската икономика не е подготвена за бърз "зелен" преход

Преди да "позеленеем", трябва да забогатеем като държава, настоява финансистът

Европейският съюз може да съществува и функционира единствено ако върховенството на европейското законодателство се приема от всички, подчерта Тимерманс и допълни, че това е записано и в договорите на Европейския съюз.

"Правилата са много ясни и според тях европейското законодателство доминира. Честно казано, това е записано и в полската конституция, че договореностите в наднационалните договори имат върховенство спрямо записаното в националните закони. Европейският съюз не може да функционира без това, защото в такъв случай не бихме могли да осигурим равни права на всеки европейски гражданин. Това е причината да настояваме за пълна синхронизация. В противен случай не бихме могли да защитим спазването на правата на нашите граждани, а това е в основата на европейското законодателство - че всеки европейски гражданин заслужава равни права", заяви вицепрезидентът на ЕК.