"Вероятността повече хора да поискат по-късна дата съществува. Европейската икономика не е подготвена за бърз "зелен" преход. Ако преместите фосилните горива и газ от центъра на Европа във Варна и Букурещ, глобалният топлинен баланс няма да се промени"

Това заяви председателят на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ) Левон Хампарцумян в "Денят ON AIR" на Bulgaria On Air.

Финансистът е оптимист за бъдещето на въглищните централи и разтълкува думите на заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс като знак, че определената дата за закриване на централите ни е условна.

Според него, алтернативните източници на енергия не са толкова устойчиви. Един огромен център на данни да се захранва само с вятър или слънце - няма как да стане. Той работи 24/7 - пада Facebook и светът блокира.

Синдикатите недоволстват пред Тимерманс срещу затваряне на въглищните ни централи

Синдикатите недоволстват пред Тимерманс срещу затваряне на въглищните ни централи

Предстои среща между Стефан Янев и зам.-председателя на ЕК

Преди да "позеленеем", трябва да забогатеем като държава. Когато забогатеем, можем да позеленеем колкото си искаме", коментира той. Ние трябва да си съберем главите и да решим какво правим. Решението за два нови реактора в АЕЦ "Козлодуй" не може да се вземе от едно правителство. Трябва дългосрочна политика, която да ни доведе към по-добро", заяви Хампарцумян.

Той подкрепя помощта на държавата към предприятията заради по-скъпия ток, но подчерта, че това е временна мярка.

"Това трябва да бъде оранжева лампа, която да светне преди червената. Ако тези предприятия имаха дългосрочни контракти с доставчика на енергия, нямаше да страдат толкова", добави финансистът.

Стефан Янев за Зелената сделка: Да не се фокусираме какво затваряме, а какво отваряме

Стефан Янев за Зелената сделка: Да не се фокусираме какво затваряме, а какво отваряме

България е сред най-засегнати от прехода към климатична неутралност

"Не знам кога ще получим първия транш, може би след 2-3 месеца най-рано. Резултатите от един такъв план ще се видят след 3 до 5 години, ако е устойчив. Иначе просто едни пари ще се похарчат. Важно е тези пари да отидат в нещо, което е устойчиво, а не да се наредят на паркингите на скъпите заведения под форманта на луксозни коли", коментира Хампарцумян внесения План за възстановяване.