Една от големите грешки на прехода, на историята и историографията е, че не дадоха точната и вярна оценка за комунистическия вожд Тодор Живков. Това коментира Калин Тодоров пред БНР. Баща му е Станко Тодоров, който е министър-председател преди 1989 г. и един от най-приближените на Живков

"Оценката се колебаеше - от сатана до човека, който се е грижел за народа, а това, че не оцениха Живков като личност, като лидер повлия много лошо на отношението ни към миналото. Защото Живков беше до голяма степен България и България беше Живков", изтъкна той, представяйки книгата си "Зад завесата на соца".

Калин Тодоров смята, че "изживяваме миналото отново и отново, защото не го познаваме".

"Дълго време имах вътрешна съпротива да напиша книгата, защото ние бяхме елитът. Бидейки елита, се ползвахме от привилегии, които обикновеният български гражданин нямаше. Това беше моята спирачка - ти си ползвал привилегии, твоето семейство е ползвало привилегии, твоята гледна точка е изкривена", посочи той. 

"С годините видях, че привилегиите се възвърнаха. Лека-полека те се завърнаха и, отстрани погледнато, сегашният елит съвсем не се ползва от по-малко привилегии, от това, с което се ползвахме ние", коментира авторът.

В сравнение с други фамилии и властимащи тогава, семейството на Калин Тодоров се ползвало с по-малко привилегии, твърди още той.

"Баща ми е тръгнал от най-ниското, от абсолютната низина. Той носеше със себе си това, народното - да бъде скромен, да не се опитва да ползва повече неща, от другите. Докато при майка ми нещата бяха от чисто идеологическа гледна точка - тя беше човек, който държи, когато си заявил, че си за равенство, да го правиш", увери още Тодоров

През 1988 майка му Соня Бакиш е изключена от БКП, а баща му напуска Политбюро, въпреки че продължава да оглавява Народното събрание.

Цяла глава от книгата Калин Тодоров е посветил на вторите в партията. Определя този въпрос като "изключително интересен".

Живков като всеки задържал се прекалено дълго на власт ръководител отстраняваше вторите, когато започнеха "да му дишат във врата", посочи Калин Тодоров. Като направи паралел със сегашната ситуация той допълни, че "официалната причина за отстраняването на втория никога не е истинската".

"В някаква степен вторият става заплаха, защото хората отдолу могат да започнат да го припознават като първи, и второ, защото външният фактор може да започне да го припознава като първи", загатна Тодоров за отношенията между Бойко Борисов и Цветан Цветанов в управляващата партия ГЕРБ.