Тол системата, която трябва да тръгне от 1 март, притесни превозвачите, които очакват загуби на външни пазари, оскъпяване на услугите за превоз и негодна пътна мрежа. Това споделиха техни представители пред "Денят ON AIR".

"Нямаше вариант, при който да се обясни дали има алтернатива, ако тол системата не тръгне. Ние трябва да се съобразим със становището на държавата", коментира председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова.

ТОЛ системата готова да тръгне от март

ТОЛ системата готова да тръгне от март

Камионите и автобусите ще бъдат таксувани за всеки километър

Едно от основните притеснения на бранша е свързано с бордовите устройства. Те все още не са показани 20 дни преди въвеждането на системата и това би могло да доведе до грешки при използването ѝ, съответно и до санкции.

"Неофициално чухме, че ще са между 100 и 350 лв. на бройка. Всички, които карат вътрешно, ще трябва да си ги купят. Ако един човек има условно казано 50 устройства, той трябва да даде 15 хил. лв. при по-високата или 7 500 лв. при по-ниската цена. Всички тези пари ще бъдат начислени към крайния потребител. Никой превозвач няма да бръкне в джоба си, а ще поскъпнат услугите. Те не са и уведомени как да работят с тях, а санкциите за грешки са солени и при няколко санкции, за 8 март ще следва протест", увери председателят на Българското обединение на шофьорите Христо Радков.

Милтенова допълни, че при срещата на бранша с премиера, която се състоя на 10 януари, е приет ангажимент цената на съответните устройства да не надвишава стойността, която имат в други държави.

"Очакваме да се предоставят разумни цени, защото всяко неразумно предложение би довело до протести в бранша", категорична бе тя.

В Австрия, например, едно такова устройство струва 5 евро. Няма логика цената у нас да е на толкова висока цена, даде пример тя.

На този етап не може да се говори за увеличаване на цените на автобусните билети заради тол системата, но може би тя би довела до фалити и риск някои населени места да останат без транспорт.

Борисов и превозвачите се разбраха за тол системата
Обновена

Борисов и превозвачите се разбраха за тол системата

Тя ще стартира на 1 март с предложените от превозвачите тарифи

Милтенова коментира и друга тема, също предмет на спор.

"Споделеното пътуване в класическата му форма няма нищо общо с нерегламентирания превоз, който се извършва срещу заплащане и от който генерирате приходи и извършвате по занятие. Споделеното пътуване не е начин за изхранване, а за придвижване", заяви тя.

Тя коментира и предложението на управляващите за 5 години затвор при нерегламентиран превоз, като призова да се прави разлика между него и споделеното пътуване.