Никой в ГЕРБ не обсъжда идея за оттеглянето на Бойко Борисов. Партията принадлежи на своите членове, но всякаква такава теза и манипулативна и абсурдна - няма такова обсъждане, отсече Тома Биков в студиото на Нова телевизия. Освен това Биков не изключва Борисов отново да е премиер, "както винаги в кризисна ситуация".

Няма смисъл Борисов да се отеля като лидер, защото той е достатъчно устойчив и подкрепян, а и дори и да се оттегли като почетен председател, пак ще има недоволни. Тома Биков подчерта, че от ГЕРБ не се опитват да определят кой ще е лидер на друга партия и призова да не се прави това и спрямо тях.

С нагласа за управление са и в самата партия, която ще се опита да състави кабинет след изборите на 14 ноември. Оценката на ГЕРБ е, че страната е в сложна ситуация със задълбочаващи се икономическа и политическа криза. Предстои ни много тежка зима, предупреди той.

Ние не се наслаждаваме само на социологическите проучвания и не само гледаме с радост на резултатите, които ни поставят на първо място, увери Биков. В ГЕРБ не биха се задоволили само с това, а имат и амбицията да участват в управлението на страната. Затова и не поставят червени линии. Ясно е, че управлението ще е коалиционно, а в ГЕРБ са направили сметката, че резултатите на ГЕРБ и ДПС не биха били достатъчни за това, а ще трябва и трета партия. Въпреки това предвиждане Тома Биков отхвърли "пришиването" на ДПС към ГЕРБ и ги определи като пропагандни тези. "Дори нашите опоненти са в ситуация на изолация и токсичност."

Биков коментира и последното проучване на "Алфа Рисърч", което показвало ясно срива на партиите, които отказаха да поемат отговорност. "И запазване на позициите на онези формации, които имаха готовност да влязат в управлението. Това трябва да бъде поучително за поставящите червени линии." Не трябва да поставяме червени линии, защото това би било грешка. Това не означава, че ще влезем в коалиция с ДПС, а че ще преговаряме с всички.

"Бихме направили ясна коалиция в следващия парламент, можем да предложим антикризисна програма на всички кризи, които са изтървани от сегашните управници", увери Биков.

Борисов, ако бил в МС днес, щял да прати строителите да работят

Борисов, ако бил в МС днес, щял да прати строителите да работят

При лошия Бойко 10 г. – 70 лв. ток

Тома Биков коментира и протестите на пътните строители. "Протестът нещо лошо ли е вече? Нали цяла година обясняваха, че това е гражданското общество? Е, ето - тама са граждани, ние нямаме нищо общо с тях", категоричен бе той.

Според него управляващите от служебното правителство са станали жертва на собствената пропаганда. "Те си повярваха, че като спрат парите на тези фирми, то спират парите на ГЕРБ."

анкета

Какво очаквате от служебно правителство №2?

Виж резултати

Да организира честни избори 19.6%

Да спре повишаването на цените 9.7%

Да продължи разследванията 18.6%

Да стигнем американците 4.7%

Нищо не очаквам, готвя се за Виденова зима 47.4%

Нищо странно няма, по думите на Биков, знакови лица от ГЕРБ, като Даниела Дариткова, да не са вече в листите за предстоящите парламентарни избори. Цвета Караянчева не е сред тях и продължава да води листата в Кърджали. На въпрос какъв знак дава ГЕРБ с Младен Маринов и Христо Терзийски като водачи на листи, след станалите публични кадри от побоищата зад колоните на Министерски съвет през лятото на 2020 г., Тома Биков заяви, че всеки трябва да носи своята персонална отговорност и това са полицаите, които са участвали в това, а не вътрешните министри Маринов и Терзийски.

Младен Маринов или Христо Терзийски не са давали заповеди да се бият хора. Те направиха нещо друго - час и половина полицаите бяха обстрелвани с бомбички на 2 септември. Това бе заповедта им - да изчакат агитките и мирно протестиращите да се разграничат. Със сигурност някои е бил ударен несправедливо, но си спомнете каква бе обстановката." и "Наш министър не е давал заповед някой да бъде бит. Да, може някой полицай да си е изтървал нервите, но...", каза още Тома Биков.