ГЕРБ-СДС носят отговорност само за външната политика и нищо повече. Няма коалиция и трябваше да се приеме по-радикалният вариант - формирането на коалиционно правителство, базирано на паритетен принцип, където отговорността за управлението на страната да се споделя. Тази идея обаче не беше приета, заяви в студиото на БНТ депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков.

Относно случая "Барселонагейт", Биков коментира, че няма доказателства и че делото е трябвало да бъде прекратено отдавна. Той подчерта, че Гешев се включва в политическа битка и излиза извън своите правомощия като главен прокурор и според него той не е особено успешен в тази си нова роля.

Биков макар и да отказа да потвърди, че е било договорено коалиционно правителство с БСП и имало дори посочени министри от столетницата, каза че такива разговори са водени и това е било ясно за обществото и е било "показано по телевизията".

Той заяви, че промените в Конституцията са "перспектива", но инициативата за това идва от "Демократична България". "Новият обществен договор" е метафора, която отразява проблемите в прокуратурата, които се демонстрират чрез действията на Гешев.

Съществува намеса от страна на съдебната власт в парламентарната и законодателната власт чрез исканията за отнемане на имунитет, основно от политици, които ще участват в конституционната реформа. Биков изразява съмнения относно възможността фигурата на главният прокурор да бъде премахната изцяло, без да бъде свикано Велико народно събрание, и посочва, че главният прокурор трябва да има само административни функции.

Атанас Славов убеди ДПС да се махне фигурата главен прокурор

Атанас Славов убеди ДПС да се махне фигурата главен прокурор

Трябва да има механизъм, който да е независим от временни мнозинства във ВСС