Новият министър на правосъдието в кабинета "Денков" Атанас Славов дойде в Народното събрание, където заедно със съпартийци от ДБ проведе среща в стаята на ДПС с техни представители, сред които и Делян Пеевски. Темата - готвените конституционни промени.

"Без участието на всички няма как да се случи процесът. Очевидно от това, на което станахме свидетели във ВСС, явно имаме нужда от съвсем различна концепция и трябва да има механизъм за освобождаване на главния прокурор, който да е независим от временни мнозинства във ВСС, да е ясно разписано на конституционно и законодателно ниво", коментира въпросът, по който е разговарял с ДПС Славов.

Той отказа да коментира въпроса, поставен вчера от Христо Иванов - Делян Пеевски да не е член на Комисията по конституционни промени, като заяви, че водили разговори с всички. В последните дни обаче, следва да отбележим, че и от "Възраждане", и от "Има такъв народ", и от БСП заявиха, че не са били търсени за каквито и да е преговори за промени в Конституцията.

Делян Пеевски чака проекта за промени в Конституцията на ПП/ДБ

Делян Пеевски чака проекта за промени в Конституцията на ПП/ДБ

А ДСП си има свой и то отдавна

На въпрос на News.bg Делян Пеевски пък отговори, че не е бил обсъждан въпросът с присъствието му в конституционната комисия. Съобщи и новината - ДПС вече са склонни да се съгласят с отколешното искане на ДБ да се премахне изцяло фигурата на главния прокурор в Конституцията.

"Преди година и половина (в проекта на ДПС за промени в Конституцията - бел.ред.) орязахме изцяло правомощия на главния прокурор, сега сигурно ще вървим към премахване на тази длъжност. Не смятате ли, че тази фигура (на главния прокурор) тежи на обществото? Това предложение дойде от тях, ние ще мислим върху това, но по-скоро ще бъдем съгласни."

Ще започнат разговори и с другите партии по въпроса за промени във Върховния закон през следващата седмица, съобщи на свой ред и Надежда Йорданова от ПП/ДБ. Имало и всякакви идеи - не само тази да се премахне института на главния прокурор, както и за други промени в Конституцията извън частта за съдебната власт.

Припомняме, че според заявление от ПГ на ДПС член на Комисията за конституционни промени се предлага да стане депутатът Делян Пеевски, който заедно с лидера Мустафа Карадайъ даде своя глас "за" правителството Денков/Габриел. Както обясниха след това двата гласа "за" не са за правителството, а за т.нар. конституционно мнозинство, което ще се търси за промяна в Основния закон. Настояването за това е премино на ДБ, към което се присъедини и ПП.

ДПС също имат собствена заявка с проект за конституционни промени, която датира от две години. Тя бе лансирана след като от ГЕРБ направиха ход с предложение в 44-то Народно събрание, претърпяло фиаско.

Още преди това президентът Румен Радев поде инициатива и проведе редица срещи по темата, но така и не показа проект за промени в конституцията с аргумента, че това ще стане в момент на по-спокойна политическа ситуация и стабилен парламент. Такъв момент не е настъпил и проектът за нова конституция отлежава на "Дондуков" 2.

Христо Иванов и ДПС обсъждаха "новия обществен договор"

Христо Иванов и ДПС обсъждаха "новия обществен договор"

Все още няма конкретика къде са общите точки и разминаванията между визията на ДБ и ДПС