Нова совалка в парламента между съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов и представителите на ДПС. След повишаването на тона в залата след искането на Иванов Делян Пеевски да се оттегли от комисията по конституционни въпроси и категоричния отказ от страна на Пеевски, Иванов прекара близо час в разговори с народния представител и председателя на Движението Мустафа Карадайъ.

"Обсъждаме възможните действия и варианти, има разговор, ще продължим да спорим. Затова го казах от трибуната, за да няма никакви съмнения в позицията ни - комисията трябва да бъде така създадена, че да не поражда никакви съмнения, никакви допълнителни сюжети и въпроси. Тя трябва да е единствено и само комисия, която да се занимава с прилагането на европейските стандарти в областта на правосъдието", обобщи протеклите разговори Иванов.

И даде пример - самият той не е член на тази комисия, защото за някои хора е разделяща личност. "Затова стоя отстрани и се опитвам да помагам отстрани."

Търсят успокоителни за Комисията по конституционни въпроси

Търсят успокоителни за Комисията по конституционни въпроси

Избраха Пеевски за член на конституционната комисия

Народният представител не влезе и в конкретика къде са общите точки и разминаванията между визията на ДБ и ДПС по отношение на готвените промени във върховния закон, защото това било тема на много дълъг разговор. Консенсус имало обаче по отношение на идеята за разделяне на ВСС.

"Този специален дебат за новия обществен договор, ние трябва да можем да го проведем искрено и честно, за да можем да пристъпим към промените в Конституцията. Без дебат няма как да стигнем до консенсус. Но за да можем да проведем нормален дебат, трябва да се съгласим с няколко неща - че писаните правила се прилагат еднакво за всички, а не една категория хора да се определят за моралисти и морални съдници. И мисля, че се разбрахме, поне от наша гледна точка, че писаните правила трябва да се спазват и прилагат към всички", подчерта изрично след края на разговорите председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

"Умните и красивите" да кацнат в парламента от розовите облаци, в които се намират, призова на свой ред Делян Пеевски. "Няма как да позволим една партия да бъде съдник на другата. Това трябва да свърши, трябва да има нов обществен договор. Не може да има по-добри избиратели и по-лоши избиратели, по-умни избиратели и по-глупави избиратели, по-красиви избиратели и по-грозни, както се опитват да ни налагат "умно-красивите", както сами те се определят."

"Разговорът е много по-голям от това - новият обществен договор. Никой не може да изключи ДПС от този разговор", не отговори обаче конкретно дали остава член на комисията по конституционни въпроси Пеевски.

Пеевски не смята, че Христо Иванов може да е морален съдник

Пеевски не смята, че Христо Иванов може да е морален съдник

Скоро на сайта на ДПС ще бъдат качени предложенията за конституционни промени