Когато се създава един план, процесът по изслушване на всички заинтересовани страни е по-важен от това, което пише в плана. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев на дискусионен форум "Дигитална и зелена трансформация в България - във фокуса на медиите".

Всичко, което има да се случва, не е за да демонстрираме демократичност, но особено заинтересованите страни, трябва да бъдат чути всички, защото времето е късо, настоя Дончев. 

АИКБ предупреди: Европа се самоубива със Зелената сделка

АИКБ предупреди: Европа се самоубива със Зелената сделка

Работодателската организация настоява за нова зелена дипломация

Вече сме в състояние да сложим нещо на масата и да стартираме разговори, но разговори няма как да стартират на принципа "имате ли идеи", подчерта вицепремиерът.

Според него голяма част от проблемите са на местно ниво и са регионални. Ние принципни разминавания нямаме и одобряването на проекта е по-скоро техническа процедура. Политически и отворени въпроси няма, увери Дончев.

Текат преговори за разширяване на районите, в които да се инвестират средства. Няма да бъде цялата територия на България, но основната част от финансирането ще бъде в района на Стара Загора, обясни Томислав Дончев.

Световната банка ни помага за териториалните планове за преход във връзка със Зелената сделка

Световната банка ни помага за териториалните планове за преход във връзка със Зелената сделка

В 8 енергийно интензивни региона на страната - Хасково, Сливен, Ямбол, Варна, Бургас, Ловеч, Габрово и Търговище

За КНСБ е най-важно на всички секторни срещи в най-кратки срокове да приключи социално-икономическият и екологичен анализ за изпълнението на Зелената сделка в България.

Президентът на синдикалната организация Пламен Димитров настоя колкото се може по-бързо експертните групи да бъдат създадени и да започне дебатът по темата. Една от най-големите ни болки и е комплексът ТЕЦ "Марица-изток". КНСБ смятат, че перспективата на региона трябва да бъде подплатена с много неща - участие на работещите в новите инвестиции и там да бъде изграден Институт за устойчиви стратегии.

Публичните инвестиции, според КНСБ, трябва да бъдат приоритетни в социалните системи, както и в отрасли от реалния публичен сектор.

КНСБ иска спешни действия за Зелената сделка

КНСБ иска спешни действия за Зелената сделка

Настоява за механизъм за въглероден данък на вносни стоки и услуги от трети страни

Пет области според синдикалната организация трябва да бъдат приоритетни в подготовката и планирането на ресурса - изграждане на нова транспортна инфраструктура, комуникационна инфраструктура, социална инфраструктура, подкрепа на секторите в преход, дигитализацията трябва да осигури нужната конкурентоспособност в процеса на преструктуриране, реформиране на важни социални системи и смяната на социално подпомагане в следващите месеци и години, развитие на предприятия и сектори с иновационен потенциал.

Целта от 55% намаляване на емисиите даже изглежда занижена, но безпощадно ясно става, че нашето настояване като червена линия да не приемаме каквото и да било увеличение на емисиите върви към провал, призна Пламен Димитров.

МС създава консултативен съвет по въпросите за "Зелената сделка"

МС създава консултативен съвет по въпросите за "Зелената сделка"

В състава на съвета влизат и представители на президентството, работодателски и синдикални организации