Кои герои от приказки останаха неупотребени в последно време? Този въпрос в студиото на Нова телевизия зададе вицепремиерът Томислав Дончев по темата за обвиненията към властта под формата на приказки и комикси от страна на бизнесмена с повдигнати 18 обвинения Васил Божков.

За съжаление останаха малко неупотребени герои - Синбад Мореправателят, малкият Мук и Аладин, подчерта вицепремиерът. 

Томислав Дончев обаче не отговори на въпрос каква е ролята на Червената шапчица в сюжетите. Вицепремиерът отклони на няколко пъти коментар по случая, дори и заяви, че Шехерезада разказва приказки, за да спаси живота си.

По темата с Васил Божков той заяви, че не вижда друг сценарий освен истината и изрази задоволството си, че по случая работи прокуратурата, а там се работи с факти, а не с приказки и карикатури. Според него случващото се с бизнесмена определено има ефект, тъй като всяка фигура, облечена във власт, е уязвима от загуба на доверие.

Томислав Дончев подкрепи колежката си Десислава Танева, въпреки изказването й пред пиперопроизводителите. Няма държава, в която няма грешки, но въпросът е дали работи контролната система.

По думите му обаче дори и в режим на откровен разговор, такива неща не бива да се изказват, каквито реплики си е позволила министърката във видеоконферентна връзка.

Според него министър Танева не бива да подава оставка, но със сигурност това нейно изказване щяло да има репутационни последици.

Той поясни, че от една реплика не могат да бъдат спрени евросредствата, но това е в ресора на проверка на Европрокуратата и прокурор Кьовеши.

Дончев отбеляза, че работи добре със земеделския министър и никога не е имал проблеми с нея. Той е на мнение, че трябва да се откриват грешките, преди да ги открие някой друг.

Във връзка с кризата от коронавирус, вицепремиерът заяви, че статистиката все още не е извадила достатъчно данни, за да даде ясна представа как промените върху световната икономика са се отразили върху нашата.

Той обаче изтъкна, че нито един пенсионер не е останал без пенсия и нито един държавен служител не е останал без заплата.

Не искам да говорим само за спасяване от кризата. Трябва да използваме възможностите за ускорено развитие, подчерта вицепремиерът.

По думите му още до края на годината може да са налични 692 млн. лв., които да се използват за възстановяване на най-засегнатите сектори.

Вицепремиерът коментира и евентуален политически проект на Цветан Цветанов, като уточни, че ако някой счита за по-перспективно да работи с него, да го направи. Дончев пожела успех на бившия втори в ГЕРБ, но поясни, че ще може да коментира повече, ако със сигурност е ясно, че той ще прави проект, за да няма толкова условности.

Във връзка с изказване на премиера Бойко Борисов, че е време за проветряване на редиците в ГЕРБ, Дончев поясни, че такива разговори се водят отдавна. В партията имали нужда от нови лица с нови идеи.