Българската икономика се е развила значително след присъединяването към ЕС и в значителна степен е сменила профила си, но все още остава малка. Тази позиция изрази вицепремиерът Томислав Дончев на среща с бизнеса. Ниската производителност на труда и високата консумация на енергийни ресурси са другите характеристики на българската икономика. По-важното е какво трябва да се случи с икономиката ни, по мнението на вицепремиера. Колкото по-малко икономиката ни е зависима от държавата, толкова по-добре, според него.

Зелените теми не са наука, те са идеология, по думите на вицепремиера. Дончев е за редуциране на въглеродните емисии, но с темпове, с които сме готови това да се случи. Правят се опити да се предвидят последиците от зелената сделка, според обяснението му. Трябва да бъдем проактивни, изтъкна той. За да се мине към зелената трансформация, има предвиден Фонд за справедлив преход. Вицепремиерът е притеснен, че средствата в него няма да са достатъчни. Зелената сделка ще преформатира всичко, според Дончев.

Зелената сделка - скок без запасен парашут или нещо авангардно и иноваторско, пита се Дончев

Зелената сделка - скок без запасен парашут или нещо авангардно и иноваторско, пита се Дончев

Всички трябвало да позеленяваме, но той не искал да бъдем зелени и бедни

За развитието на икономиката ни той обясни, че скоро в Министерския съвет ще влезе законът за индустриалните зони. Целта е бързо да се стимулират инвестициите. Ние сме в момент на много дълбоки промени, каза Томислав Дончев.

Иновациите в здравеопазването ще поставят на изпитание публичното финансиране на сектора, по мнението му. До къде достига границата на солидарността, пита вицепремиерът. Образованието, жп и пътното строителство остават сфери, които държавата ще финансира. Няма да се откаже и от дигитализацията, стана ясно още от думите му.