Бившият енергиен министърът Александър Николов на няколко пъти е предлагал на Министерски съвет "България да премине на същата схема, по която работят германците, гърците и италианците" с "Газпром", но Асен Василев е отказвал.

Това обясни в интервю за БНР заместник-председателят на ИТН Тошко Йорданов.

"Тогава цената, дебело ще подчертая, щеше да е същата, каквато ни е по договор, а не с 30 и кусур процента по-скъпа, както е сега. Асен Василев спира това на Министерски съвет, той е твърдо против и отказва да се случи това. Тогава Министерство на енергетиката няма друг начин, освен да купува газ през посредници, отново руски газ, само че с 30% отгоре", обясни Йорданов. 

Илиян Василев: Никой няма да застрахова един договор с "Газпром" сега

Илиян Василев: Никой няма да застрахова един договор с "Газпром" сега

Има и риск да загубим време и да отидем на спот пазара, а там цените са страшни

Според него, Николов е опитвал да минимизира щетите, колкото може. "Тогава бяхме коалиционни партньори и не вървеше да се избиваме едни други пред хората", каза Йорданов.

Относно избора на тогавашния директор на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), Йорданов обясни, че е назначен в името на коалицията. "Ние се примирихме в името на коалицията да гласуваме за шеф на КЕВР един човек, който не отговаря на никакви условия по конкурса", каза Йорданов. 

Кризисният щаб открехва затръшнатата врата към "Газпром"

Кризисният щаб открехва затръшнатата врата към "Газпром"

Еленко Божков: Всяка една опция трябва да се използва, "независимо каква буря ще ни брули"

"Това им е манталитетът - да те обвиняват, че си поддръжник на ГЕРБ или ДПС, на седемте джуджета и Снежанка, ако им посочваш някои грешки. Пред тази дилема какво правиш? Приемахме тези щети", заяви дясната ръка на Слави Трифонов.

Според Йорданов, каквото и да са обещали като поведение, е било спазено, "дори да носи политически щети".

"Вижте колко странно беше! За пред хората и по споразумение министерствата бяха парцелирани. Практически обаче министър-председателят и основно финансовият министър се месеха изключително грубо в работата на почти всички министерства, особено в регионалното развитие и енергетиката", каза Тошко Йорданов.

По думите му Кирил Петков и Асен Василев са блокирали едно цяло министерство за 8 месеца (регионалното). "А на всичкото отгоре имаха наглостта да обвиняват Гроздан (Караджов) и нас за нещо, което те правеха. Те сложиха две комисии, те забавиха плащанията, той реално не се е разплатил, а те го обвиняват в корупция", коментира Тошко Йорданов.

"Освен глупостите, които свърши това управление, в което участвахме и ние, и особено нещата, които натвориха ПП-тата, като цяло това коалиционно правителство свърши и полезни неща, не са вършени само лоши неща", направи равносметка Йорданов.

"Сега има служебен кабинет. Много неща на ПП-тата ще излязат. Много неща ще станат ясни. Защо сме излезли най-малкото", обясни той.

Относно шестимата, които излязоха от ИТН и създават свое движение, Йорданов каза, че никой не обича предателите. "Използват ги като инструменти, а след това ги изхвърлят с отвращение, отбеляза той относно разцеплението в парламентарната група на ИТН в последния парламент", каза той.

Йорданов нарече "поредната партенка" тезата за съвместно явяване на ИТН с ВМРО на предстоящите избори.