Природен газ ще има, но вероятно с доста по-висока цена. След септември месец цената на природния газ ще намалее, защото ще бъдат осигурени доставките от Азербайджан. Това заяви председателят на КЕВР Иван Иванов пред БиТиВи.

Иванов е категорично против да преговаряме с "Газпром" и да разчитаме на тях за основен доставчик на газ. "Газпром" показа и доказа, че не е надежден доставчик, изтъкна шефът на КЕВР.

Той не знае дали ще бъде въведена извънредна ситуация в страната заради газа - не е нужно и не е основателно.

Кризисният щаб открехва затръшнатата врата към "Газпром"

Кризисният щаб открехва затръшнатата врата към "Газпром"

Еленко Божков: Всяка една опция трябва да се използва, "независимо каква буря ще ни брули"

Снабдяването на България с газ ще протича главно от три направления: малко над 1 млрд. кубични метра и още допълнителни половин милиард от Азербайджан, от втечнен природен газ и по-леката част от договорките са именно количествата, които могат да бъдат осигурени от танкерите от САЩ. Въпросът е къде ще бъде разтоварен, за да бъде регазифициран и по какъв тръбопровод ще достигне до границата на България, посочи Иванов.

Има терминали за регазификация в Турция, освен на гръцкия остров Ревитуса.

България ще бъде подкрепена при необходимост, за да реши проблемите си. Важното е ние да бъдем част от обединена Европа, подчерта Иванов. Гаранциите не могат да бъдат дадени, след като допреди няколко дни едно вече в оставка правителство давало разнопосочни и непроверени сигнали.

Иванов даде пример, че бившият говорител на кабинета "Петков" Лена Бориславова твърдяла, че сме щели да получаваме 4-5 пъти по-евтин газ. Къде е този газ сега, запита шефът на КЕВР, според когото е твърде вероятно цената на газа да е с увеличение от 60% и това да бъде утвърдено.

Трайчо Трайков: Газът от Газпром би бил по-скъп от азерския

Трайчо Трайков: Газът от Газпром би бил по-скъп от азерския

Той сравни ситуацията с тази по време на Студената война

Кризисният щаб ще насочи усилията си да се достигне до едно гарантирано снабдяване не само до края на годината, но и през следващата, увери шефът на КЕВР. Щабът има повече от една цел за решаване на проблеми, свързани с природния газ, с течните горива и с тока. Кризисният щаб е създаден към изпълнителната власт и Иван Иванов не е негов член. Той присъства на заседанията на щаба заради въпросите, свързани с регулаторната дейност.

Донев: Правителството знае какво прави и няма нужда от външни консултанти

Донев: Правителството знае какво прави и няма нужда от външни консултанти

Няма да влиза в задочни политически дискусии

Иван Иванов увери, че ще бъдат намерени решения за газа. Компенсациите за топлофикациите са необходими, те няма да могат да изплатят задълженията си към "Булгаргаз", посочи той. От 1 януари 2023 г. цената на топлината енергия няма да се променя, успокои шефът на КЕВР.

"Със сигурност ще има решение, не може да бъде спряна дейността на Топлофикация-София", изтъкна Иван Иванов.

"Булгаргаз" дължи данъци в размер на 105 млн. лв. към НАП. За да плаща за доставките на газ, дружеството трябва да бъде подпомогнато финансово. Какъв обаче ще бъде механизмът, все още не е известно.