Това правителство на политкомисарите, на ЗКПЧ-та*. Самият премиер е политкомисар, Еленко Божков е политкомисар в министерството на енергетиката. Такова определение даде енергийният експерт и бивш наш посланик в Москва Илиян Василев в студиото на Нова телевизия. Той разкритикува действията на правителството, заявените намерения, като изрази увереност, че президентът дава направленията.

Илиян Василев бе категоричен, че не може министър (енергийният Росен Христов) толкова открито да лъже, че не е пуснал заповед, с която се отменя регистрацията на оператора на гръцката връзка. Заповедта я има, налична е и се оказва първото нещо в първия ден, което е направил този министър. Може да има интерпретации и нюанси, но като тръгват толкова рязко нещата, доверието се срива и хората реагират, смята Василев.

Той разкритикува и първите действия на правителството със създаване на кризисен щаб, с който са създали паника, а и в него няма нито един експерт. Освен това са обявили, че няма да се занимават с пазарните проблеми, а с институциите, политическите и кадровите измерения. Когато политиката доминира над пазара, прогнозата не е добра.

"Негативна е прогнозата ми. Това е началото на реваншистка политика. Пропускат критично важно време да решат проблеми", обясни Василев и предупреди, че ако не се потвърди офертата за въпросните седемте танкера с втечнен газ, оставена от кабинета "Петков", България отива на спот пазара и "тогава цените стават страшни".

Енергийни експерти: Забравете договора с Газпром и подписвайте за танкерите

Енергийни експерти: Забравете договора с Газпром и подписвайте за танкерите

Няма да получим нито един куб. м. руски газ, ако не подпишем нов 10-годишен договор

Освен това по думите ми изключително висок е рискът да се направи опит за нова договорка с "Газпром". "Проблемът е, че Русия е във война и природният газ е оръжие. Няма как да го спре за Европа, а да не го спре за България. Сигурността на доставките е ключов фактор при всеки договор."

Като основен риск при едни разговори и нов дългосрочен договор с "Газпром" Илиян Василев обясни, че при договорите има един мерител - може ли съответният договор да бъде застрахован. "В момента е изключено, който и да е застраховател да го направи. Рискът от прекъсване на доставки е голям и няма никакви гаранции, дори и отново да пуснат газа", посочи Василев.

"Един път стомна за вода, втори, трети път... Очевидно трябва да си отчаяно упорит, за да направиш тази грешка", коментира Василев поведението на самия руски газов монополист.

На зам.-министър Еленко Божков, който обяви, че трябва да се преговаря с "Газпром", Илиян Василев препоръча да се запознае с принципите за управление на рисковете в енергийната сфера или поне да попита някой експерт.

Начев: Голяма доза наивност е нужна, за да очакваме евтин руски газ

Начев: Голяма доза наивност е нужна, за да очакваме евтин руски газ

Друг е въпросът дали ще има компенсации на битовите потребители, използващи природен газ

Илиян Василев говори и по темата с изгонването на 14-те дипломати и технически сътрудници от мисията ни Руската федерация. Действията на Москва не са изненада, напротив очаквани са и няма сериозна интрига. Всъщност интригата е, че действието идва в първите дни на едно служебно правителство, което е обърнато към Москва и това е "подарък", който те едва ли са очаквали.

Според Василев "Русия малко обърка посланията" и в действията и изявленията на Кремъл той разчита по-скоро желание "тази история да приключи".

В изявленията на Кремъл, Василев чува обаче и че РФ ни определя като част от "колективния Запад, който деградира". "Така за пореден път си проявяват имперската същност - заявяват, че интересите на България не могат да противоречат на интересите на Русия, което "дори не е лош тон, а така просто не се говори."

*Длъжност в армията по времето на комунизма, заместник-командир по политическата част