"Има такъв народ" има готовност и счита, че най-логичното нещо би било президентът Румен Радев да даде третия мандат на най-малката по големина парламентарна група в 49-то Народно събрание.

"Ако чисто хипотетично се стигне до третия мандат и ако президентът Радев смята, че е по-добре да има реални разговори за правителство, а не да се ходи на избори, трябва да даде третия мандат на "Има такъв народ", заяви председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов в студиото на БТВ.

Според него едно правителство не може да е тяснопартийно, а трябва да търси по-широка основа. То трябва да има определени цели и задачи с разписани срокове и трябва да е на експертно по състав. А премиерът е въпрос на разговори между отделните политически сили, които биха подкрепили една такава идея.

Правителство на малцинството в тази конфигурация е безсмислено, според Тошко Йорданов.

По думите му въпросът за кабинет с първия мандат е приключил, така е и с втория, ако ПП/ДБ останат на същия разум. Би имало шанс, ако размислят и предложат нещо различно от това до този момент. Без да посочва имена Тошко Йорданов направи намек за отстраняването на Асен Василев от проектокабинет на ПП/ДБ.

"Там е въпрос на его. На желание на двама, трима от тях, които задължително да са в изпълнителната власт."

Ако приказките им, че страната е в тежко положение и трябва да се вземат спешни мерки, са искрени, би трябвало да се дръпнат една крачка назад и да не си се представят като министър-председатели и министри на финансите, подчерта той.

На приказки всички твърдят, че е важно да има правителство, но когато се опре до действия обаче, наблюдаваме това, което видяхме вчера... Вчера нещо се случи за 3 часа и видяхме само крайният резултат, коментира Йорданов.

Тошко Йорданов вижда, че няма монолитно срастване на политическа и съдебна власт

Тошко Йорданов вижда, че няма монолитно срастване на политическа и съдебна власт

Решението за оставката е лично на Иван Гешев