Президентът на Съединените американски щати Доналд Тръмп не се оплаква от вчера, че държавите, в които има присъствие на американски войници, не плащат достатъчно. Сега обаче държавният глава иска да промени това, пише Bloomberg.

Под ръководството на Белия дом, администрацията подготвя искания към Германия, Япония и в крайна сметка всички страни, в които има американски военни, да платят пълните разходи - плюс 50 процента отгоре заради "привилегията", твърди изданието, цитирайки източници от администрацията. Така, в някои случаи, от въпросните държави може да бъде поискано да плащат между пет и шест пъти повече, отколкото сега.

Идеята на Тръмп не е отскоро, а настояването му почти провали скорошните преговори с Южна Корея заради статута на 28 000-те американски войници в страната.

Източниците на изданието посочват, че това не е единствената идея, с която Тръмп се надява съюзниците да започнат да плащат повече за NATO, и може да бъде смекчена.

Предствители на администрацията се притесняват още, че подобно искане ще създаде дебати в някои държави дали въобще искат американски войници на своята територия. Макар че в държави като Полша тяхното присъствие е желано, в други като Германия и Япония обществото негодува. За пример, към момента Германия плаща около 28% от разходите, или около $1 милиард годишно.

Експерти повдигат въпроса и на кого повече са нужни американските бази в чужбина. Дъглас Лют, бивш посланик на САЩ в NATO посочва, че "истината е, че те сам там, защото това е в наш интерес". Например медицинския център и авиобазата в Германия, които са на световно ниво, са предоставяли спешна медицинска помощ на американски военни, ранени в Ирак и други държави.