Близо 93% от гласоподавателите са гласували с "Да" на референдуа за златодобива, който се проведе в Трън. С "Не" са гласували само 6% от отишлите до урните. 

Гласували са 2081 души от 3 486 имащи право на глас.

От гласувалите 1935 души са отбелязали отговор "Да" в бюлетината, а 125 - "Не". Невалидните бюлетини са 21.

Това показва справка със сайта на ОИК Трън. 

59.7% е общата избирателна активност на допитването, което го прави валидно. 

Жителите на общината трябваше да отговарят на въпроса: "Против ли сте община Трън чрез Общинския съвет да одобрява устройствени планове, определящи територии за добив и обработка на метални полезни изкопаеми?".

Отговорът с "ДА" на бюлетината означава, че избирателят не е съгласен Община Трън, чрез Общински съвет да одобрява устройствени планове, които предвиждат добив и преработка на метални полезни изкопаеми.

Така, трънчани кзват "Не" на проектите за златодобив в района. 

52% избирателна активност на референдума в Трън

52% избирателна активност на референдума в Трън

От ИСИ показват сигнал за нередности, от ОИК твърдят, че не е подаван

Според огласената от ИСИ информация наблюдателите съобщавали за коли, налепени с агитационни материали, обикалящи около секциите в града и по селата и за автобус, движещ се по редовна линия "Перник-Трън", с агитационен материал, указващ начин на гласуване.

Припомняме, местното допитване беше инициирано от кмета на Трън Станислав Николов след като жителите на Трън се обявиха против мащабен проект за златодобив в района - в планините Руй и Ерулска. Те искат да запазят красивата трънска природа.

До предложението се стигна, след като в проекта за нов Общ устройствен план на общината, бяха включени над 19 квадратни километра за кариери и минна дейност.

Инициирането на местния референдум предизвика сериозен дебат за това дали трябва да се развива златодобива в района. В подкрепа на бранша си и в отговор на акциите срещу златодобива в Трън в края на месец март над 150 миньори от цялата страна се събраха, за да защитят професията си под мотото "Аз съм миньор и аз обичам природата", обявявайки се за добиването на злато в Трън. По-късно и Управителният съвет на Българската миннно-геоложка камара също се обяви против провеждането на местния вот.