51.69 процента е избирателната активност на референдума в Трън към 17 часа, съобщи БНР. Жителите на общината отговарят на въпроса: "Против ли сте община Трън чрез Общинския съвет да одобрява устройствени планове, определящи територии за добив и обработка на метални полезни изкопаеми?".

За да има задължителна сила решението на днешния референдум броят на гласувалите трябва да бъде поне 40% от общия брой избиратели, а отговорите с "да" да надхвърлят 50% от гласовете.

Жителите на Трън гласуват на местен референдум
Обновена

Жителите на Трън гласуват на местен референдум

Ще се добива ли злато в Трън?

Според огласената от ИСИ информация наблюдателите съобщавали за коли, налепени с агитационни материали, обикалящи около секциите в града и по селата и за автобус, движещ се по редовна линия "Перник-Трън", с агитационен материал, указващ начин на гласуване.

В мейл до медиите от ИСИ, които са регистрирани в ЦИК за наблюдатели на референдума, към 17:00 часа активността на участващите в референдума надхвърля 34%, като в селата е 43%, а в града -32 %.

Сигнал за агитация в интерес на една от двете страни в спора за референдума, който се провежда днес в Трън изпратиха от Института за социална интеграция до медиите.

Референдум: начин на употреба

Референдум: начин на употреба

Местните референдуми прокарвали частните интереси на местната власт

"Във връзка с разпространените неверни твърдения от страна на председателя на ОИК Трън за липса на подаден сигнал от наблюдатели на ИСИ, изпращаме сигнала, който бе отказан да бъде входиран в деловодството на ОИК Трън.

След отказа на ОИК, сигналът е изпратен и до ЦИК. За нас остава изключително неразбрано, защо председателят на ОИК Трън, предоставя подобна грешна информация.

Държим да отбележим,че днес в 11:15 часа не един, а двама наши наблюдатели са били в ОИК ТРЪН, да подадат сигнала, когато им е било отказано, пишат от ИСИ.

Председателят на ОИК Тодор Исаев отрече пред БНР член на ОИК да е връщал наблюдател. Наблюдатели на Института за социална интеграция не са търсили комуникация с ОИК по никакъв повод, каза Исаев.

Припомняме, местното допитване беше инициирано от кмета на Трън Станислав Николов след като жителите на Трън се обявиха против мащабен проект за златодобив в района - в планините Руй и Ерулска. Те искат да запазят красивата трънска природа.

До предложението се стигна, след като в проекта за нов Общ устройствен план на общината, бяха включени над 19 квадратни километра за кариери и минна дейност.

Инициирането на местния референдум предизвика сериозен дебат за това дали трябва да се развива златодобива в района. В подкрепа на бранша си и в отговор на акциите срещу златодобива в Трън в края на месец март над 150 миньори от цялата страна се събраха, за да защитят професията си под мотото "Аз съм миньор и аз обичам природата", обявявайки се за добиването на злато в Трън. По-късно и Управителният съвет на Българската миннно-геоложка камара също се обяви против провеждането на местния вот.