Провежда се местният референдум в Трън. Жителите на града ще трябва да отговарят на въпроса: "Против ли сте община Трън, чрез общинския съвет да одобрява устройствени планове, определящи територии за добив и преработка на метални полезни изкопаеми?"

В края на месец април Общинският съвет на Трън одобри предложението на кмета за провеждането на местния референдум.

Към 13.30 часа избирателната активност на местния референдум в Трън е била около 34%. Това означава, че на допитването са гласували средно около 1 200 души. Особено ниска е активността в селата.

Институтът за социална интеграция следи за демократичното протичане на местния вот. Институтът има представители в 21 избирателни секции в община Трън.

Към 13.30 часа в Трън са подадени няколко сигнала за неправомерна агитация по време на местния вот. Член на Общинската избирателна комисия в града е отказал да приеме сигнал от наблюдател на ИСИ. Сигналът е бил подаден за това, че човек е носел агитационни материали - шапка, оказваща как да се гласува, в непосредствена близост до изборни помещения. 

Другите сигнали са за автобус, движещ се по редовна линия "Перник-Трън", който имал агитационен материал, указващ как да се гласува на референдума. Има и съмнения за купуване на гласове. Съмненията касаели автомобил, който обикалял около секциите с разлепени плакати по прозорците на колата. 

От ИСИ споделят, че комуникацията между наблюдателите на института се осъществява много трудно, защото в голяма част от селата в община Трън няма мобилните оператори нямат обхват. Това затруднява и подаването на навременна информация.

Референдумът в Трън ще е на 11 юни

Референдумът в Трън ще е на 11 юни

От Сдружение "Трън" смятат, че няма достатъчно време за кампания

Местният вот беше иницииран от кмета на Трън след като жителите на Трън се обявиха против мащабен проект за златодобив в района - в планините Руй и Ерулска. Те искат да запазят красивата трънска природа.

До предложението се стигна, след като в проекта за нов Общ устройствен план на общината, бяха включени над 19 квадратни километра за кариери и минна дейност

Инициирането на местния референдум предизвика сериозен дебат за това дали трябва да се развива златодобива в района. В подкрепа на бранша си и в отговор на акциите срещу златодобива в Трън в края на месец март над 150 миньори от цялата страна се събраха, за да защитят професията си под мотото "Аз съм миньор и аз обичам природата", обявявайки се за добиването на злато в Трън. По-късно и Управителният съвет на Българската миннно-геоложка камара също се обяви против провеждането на местния вот.

Минно-геоложката камара скочи срещу въпроса за референдума в Трън

Минно-геоложката камара скочи срещу въпроса за референдума в Трън

Референдумът в Трън бил популистката предизборна кампания

Миньорите посочиха притеснения, че срещу минния бранш се води агресивна и лъжлива кампания, която застрашава целия отрасъл, както и поминъка на стотици хиляди работници и техните семейства.

Припомняме и че вчера, в навечерието на местния референдум, неизвестен извършител умишлено е предизвикал пожар в информационния център на дружеството, което желае да добива злато в Трън.

Запалиха сграда на дружеството, желаещо да добива злато в Трън

Запалиха сграда на дружеството, желаещо да добива злато в Трън

В навечерието на референдума

Пожарът е предизвикан след като един от прозорците на информационния център на дружеството е бил счупен. Няма по-значителни материални щети заради бързата реакция на пожарната.

От дружеството призоваха всички жители на община Трън да запазят спокойствие и да не се поддават на изкуствено създавани провокации. Дружеството увери, че умишлено не е предприемало информационна кампания преди референдума, за да не създава напрежение в района.

Референдум: начин на употреба

Референдум: начин на употреба

Местните референдуми прокарвали частните интереси на местната власт