Превземането на Запорожката АЕЦ от руските военни носи рискове - такава позиция изрази пред Bulgaria ON AIR бившият енергиен министър Трайчо Трайков.

"Когато има война около атомна електроцентрала, има всякакви рискове и те са многобройни. В момента не се извършва обичайният контрол и мониторинг върху работата на централата. Съществуват рискове с електрозахранването." - коментира Трайков в предаването "Денят ON AIR".

Неговото мнение е, че въпреки че войната не е при нас, ние в някакво отношение живеем в обстановка на война.

"Държавата трябва да е малко по-отговорна и по-силна", допълни той.

По думите му, цените на всякакви стоки растат и с нарушени вериги на доставки, винаги може да се повярва, че цената на нещо драстично се вдига.

"Два вида държавни институции имат работа да разследват случилото се онзи ден. Това са службите за сигурност и КЗК, защото в КЗК има натрупана достатъчно информация за изследване на ценообразуването." - посочи бившият енергиен министър.

"Засега много внимателно и санкциониращите страни, и санкционираната Русия са си сложили петрола и газа, сякаш извън санкциите", констатира той.

Трайков коментира, че без газ, по отношение на енергетиката, може да се справим, но с цената на някои неудобства.

"Например с това, че топлофикациите ще трябва да горя мазут, който замърсява въздуха. За електричеството от газ ние ще разчитаме. Газът като суровина е невъзможно да бъде заместен и това ще удари много силно заводите от индустрията, които използват газ.", допълни събеседникът.

Новите санкции на Великобритания ще ударят руския енергиен сектор

Новите санкции на Великобритания ще ударят руския енергиен сектор

Трябва да се фокусираме върху петролния и газовия сектор, както и как да намалим енергийната си зависимост от Русия