Битката между ГЕРБ и опозицията за комисията за картела на горивата, която да се създаде в Народното събрание продължи и днес.

Председателстващият заседанието Димитър Главчев веднага вкара идеята в дневния ред на законотворците.

Вчера управляващи и опозиция сблъскаха позиции по темата, а левицата внесе в деловодството на парламента своето предложение за създаване на такава комисия. Червените предлагат комисията да е на паритетен принцип.

Герберите пък се обидиха, че опозицията не ги е потърсила за подкрепа. Цвета Караянчева не пропусна да се заяде, че управляващите не са потърсени за подкрепа.

Реформаторът Мартин Димитров изрази задоволството си, че има два проекта за такава комисия. Според него по-коректно било предложението на герберите, защото предлага да се проучи картела на горива от 2008 до 2016 година

Димитров поиска от комисията да отговори на въпроса кои са собствениците на данъчните складове, както и да се работи за промени, които да отворят за конкуренция пазара на горива.

Емил Димитров от ПФ настоя комисията да бъде създадена след изборите.

Българската държава трябвало да гарантира реална конкуренция на пазара на горива, така че печалбите да влязат в хазната на народа, а не на олигарсите, както настоя червеният Румен Гечев.

По-късно депутатите гласуваха предложението за създаване на комисията с нито един глас против, само двама "въздържал се" и 155 гласа "за".

За председател на комисията бе избран Валентин Николов от ГЕРБ. Заместник-председатели на комисията са: Петър Славов - РБ и Емил Димитров - ПФ. Временната анкетна комисия бе избрана за срок от три месеца.

Отделно ГЕРБ, Реформаторският блок и Патриотичният фронт поискаха да бъде създадена и комисия за мини "Бобов дол", която да разследва как е придобита концесията. Това предложение също ще бъде обсъдено от депутатите днес.