Светът от 2017 г. се променя бързо и ако държавата е била устойчив компонент, то вече не е така, няма предсказуемост и устойчивост. Това заяви проф. Нина Дюлгерова на пресконференция на тема "България - средище между Изтока и Запада".

Според нея за България през 2018 г. субективният фактор в лицето на премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев ще изиграе ролята си и може да използва предоставените възможности и да се получат резултати далеч от песимизма.

Китай търси още по-сериозно сближаване с Русия

Китай търси още по-сериозно сближаване с Русия

Президентът на Китай с поздравителен адрес до Путин за Нова година

В икономиката по-значителните събития през 2017 г. е употребата на криптовалутата и изтеглянето на САЩ от различни организации.

В областта на сигурността имаме постоянна надпревара във въоръжаването. За първи път в САЩ са гласувани 700 млрд. долара за въоръжение.

Ключовите думи в тази област са Йерусалим и Иран. България ще бъде използвана по време на европредседателството дотолкова, доколкото може да се използва за разговори на тази тема, стана още ясно от думите ѝ.

Доц. Георги Чанков, преподавател в УНСС, предвиди, че триъгълникът САЩ-Русия-Китай ще определя световните събития. Заради усилията на Тръмп има увеличение на продажби на оръжия, но няма нова война.

Русия призова САЩ да изтеглят ядрените си оръжия от Европа

Русия призова САЩ да изтеглят ядрените си оръжия от Европа

САЩ към момента имат около 200 авиационни бомби в Европа

Той заяви, че през 2018 г. няма да има нова война и очаква войната в Йемен да приключи.

Образът на Русия като всемирно зло ще избледнее, заяви още той.

Отношенията в "триъгълника" ни засягат пряко, защото имат значение за развитието на региона ни. Китай предлага на Западните Балкани инвестиции и средносрочна икономическа перспектива. САЩ налагат контрол заради заличаване на последните бели петна в картата на НАТО. Русия ще има нарастваща икономическа активност на Балканите.

Големият отсъстващ на Балканите е ЕС. Според него с изтичане на българското председателство темата Западни Балкани ще отшуми.

Балканите пак започват да горят, предупреди Словакия

Балканите пак започват да горят, предупреди Словакия

Затова трябвало да имат европейска перспектива

През 2018 г. ще се увеличат популистите в ЕС. Опитът за федерализация на Европа ако продължава, тези настроения ще се увеличат.

Според доц. Чанков предстои възход на криптовалутата.

Кольо Парамов, финансов експерт, заяви, че Румъния била пред нас, а валутният борд блокирал икономиката. По думите му, можело да има предсрочни избори по време на европредседателството. Според него който ползва криптовалута може бързо да забогатее, но и бързо да обеднее.