Това, че българските социолози не познават е толкова абсолютна истина, колкото истината, че довечера ще се стъмне. Това написа Слави Трифонов във фейсбук по повод поредното социологическо проучване - този път на "Маркет линкс", относно резултатите на предстоящите избори.

Той припомни, че преди изборите на 4 април всички социологически агенции са твърдели, че главната интрига е кой ще вземе третото място измежду "Има такъв народ" и ДПС.

"В своите последни проучвания преди изборите, и "Галъп", и "Алфа Рисърч", и "Тренд" предвиждаха една и съща разлика между "Има такъв народ" и ДПС - разлика от точно 0,2%. Нищожните 0,2%. В крайна сметка "Има такъв народ" получи със 7,15% по-голяма подкрепа от ДПС", изтъкна Трифонов.

Оспорвано второ място на изборите за парламент в данните на "Маркет линкс"

Оспорвано второ място на изборите за парламент в данните на "Маркет линкс"

Изборите 2 в 1 стимулират избирателната активност

Той припомни и че "Маркет линкс" е предричала най-малка подкрепа в процентово отношение за "Има такъв народ" - 11.7%, докато ИТН всъщност получила с 6% повече - "далече-далече от рамките на статистическата грешка".

По негови думи всички социологически агенцции са били категорични, че БСП ще е втора политическа сила.

"Галъп" даваше преднина от 7,9% на БСП пред "Има такъв народ", а "Тренд" и "Медиана"- преднина от цели 9,2 и 9,5%. Но каква поредна социологическа драма - на изборите "Има такъв народ" стана втора сила с 17,66%, а БСП - трета с 15,01%", посочи Трифонов.

Той допълни, че преди предизборната кампания за вота на 11 юли, както и почти през цялата предизборна кампания социологическите проучвания са показвали първо място за ГЕРБ-СДС и второ място за "Има такъв народ". Това показвали и екзитполове през целия изборен ден. Те обаче пак не познали.

Така че, ако някой вярва на социолозите, значи вярва на късата си памет, обобщи Трифонов.

ГЕРБ пак първа политическа сила, ИТН се срива на трето място

ГЕРБ пак първа политическа сила, ИТН се срива на трето място

"Демократична България" вече е на второ място