Преодоляването на ветото в сегашната парламентарна ситуация няма да е лесна задача, защото изисква 121 гласа. Това прогнозира пред Bulgaria ON AIR социологът и бивш говорител на ЦИК Цветлозар Томов по повод наложеното вчера вето от президента върху част от текстовете за промяна ва Изборния кодекс.

По негови думи би било добре, ако депутатите се замислят какво правят с изборното законодателство и могат ли да използват ветото на президента, за да въведат някои разумни промени.

Според Томов основният проблем ще бъде доколко хората ще имат доверие в изборния процес.

Той посочи, че е необходим изборен регистър, в който хората да бъдат регистрирани по настоящите им адреси.

"Изходът е да се използват оптични скенери при машинното гласуване. С него се гласува с бюлетина, която избирателят сканира, а машината автоматично преброява гласа му", обясни Томов.

Според него по този начин навиците на избирателите няма да бъдат променени.

Относно машинното гласуване Томов изрази мнение, че ще имаме време да подготвим предстоящ вот, ако управляващите приемат възможността ЦИК да осигури оптични скенери.

Според него няма време за въвеждане на машини за гласуване поради сроковете за доставка, обучение на хората, както и смесването на хартиената и машинната технология за гласуване.

Томов изрази опасение, че това ще доведе до срив в работата на секционните комисии.

Той заяви, че законодателите предпочитат да има хаос в изборния процес, пред това да отстранят наличните проблеми.

Президентът Радев спря с вето промени в Изборния кодекс
Обновена

Президентът Радев спря с вето промени в Изборния кодекс

Те са удар върху правната конструкцията на нашата държавата