Това е решение, което действително според мен, създава трус в банковата и финансова система, заяви в кулоарите на парламента червеният лидер Сергей Станишев след гласуваните оставки на управителя и подуправителя на БНБ.

Назначенията на Николай Неновски (освободения подуправител, б.р.) и на Иван Искров преди да изтече мандатът му, Станишев аргументира, че те са сигнал за стабилност и предсказуемост на банковата система.

В същото време решението, което беше инициирано от управляващото мнозинство за освобождаване на професор Неновски, беше чисто политическо, смята Станишев.

По думите му, освобождава се най-добрият специалист по валутен борд в България, който не е бил политически обвързан. Смятам това за адски погрешно, посочи Станишев.

Очевидно е имало и определен натиск по отношение на г-н Искров, предположи лидерът на червените. Аз съм обезпокоен от този факт, допълни той и заяви, че е изненадан от решението на Искров.

Зависи каква ще бъде кандидатурата на мнозинството за управител на БНБ, едва тогава червените ще преценят своя избор, допълни още експремиерът.

„Един управител на БНБ трябва да бъде безупречно избран", смята Мартин Димитров от Синята коалиция.

По думите му Иван Искров е избран с нарушение на правилата. „Той си е дал сметка, че по този начин няма да има тежестта, която имаше до скоро", допълни Мартин Димитров.

Според мен това е надделяло при него да реши да си подаде оставката, коментира още лидерът на СДС.