България разследва всички твърдения за малтретиране на мигранти от страна на българските сили за сигурност. Това уверява президентът Росен Плевнелиев в интервю за бразилския вестник Correio Braziliense, съобщават от „Дондуков 2”. Той изтъква, че страната ни винаги се е придържала към спазването на човешките права.

„Когато започна бежанската криза, бяхме изненадани и неподготвени. За разлика от много други европейски страни, започнахме координация на усилията на различните институции за справяне с този проблем и оттогава постигнахме изключителен напредък”, обяснява Плевнелиев. Той признава, че не сме съвършени, но подчертава, че подобряваме работата и с ограничените си ресурси инвестираме в съоръжения, оборудване, в езикови курсове на хората, които се нуждаят от това.

В интервюто президентът отбелязва усилията на страната ни за подобряване на работата на правосъдната система и определя периодичните доклади на Европейската комисия като “изключително прагматичен инструмент за сътрудничество с държавите членки”.

Той изтъква, че ЕК е подчертала, че върховенството на закона, борбата с корупцията и независимостта на съдебната система са области, които се нуждаят от подобрение. „И именно това правим. Приемаме ново законодателство, правим промени в Конституцията, за да направим съдебната система напълно независима. Много скоро България ще има най-модерното антикорупционно законодателство в Централна и Източна Европа”, коментира Плевнелиев.

Росен Плевнелиев е категоричен, че страната ни ще продължи да бъде част от усилията на международната общност за борба с тероризма и на антитеростичната коалиция срещу Ислямска държава. Той подчертава, че е много важно да има глобално решение за справяне с подобна заплаха. „Убедени сме, че тероризмът може да бъде победен със силата на оръжията, но не и неговата идеология. Тя може да бъде преодоляна само с толерантност и с осигуряването на по-добро образование, чрез политики, които подпомагат дори и най-маргинализираните групи в нашето общество да бъдат интегрирани”, изразява убеждението си Плевнелиев.

В Европейския съюз се води интензивен дебат как да се справи с миграционния натиск и през следващите седмици ще бъде представена стратегия по този въпрос, заявява Росен Плевнелиев.

Той смята, че европейските държави трябва да бъдат честни с търсещите убежище и да отчитат възможностите си за интеграция на вече приетите в Евросъюза. Плевнелиев е убеден, че трябва да сме в състояние да ги интегрираме и да се погрижим за всички, да им дадем възможност за образование, дом и перспектива.

Той обяснява, че броят на хората, които са приемани в Европа ще бъде ограничен. Освен това ще бъдат отчетени възможностите на всяка страна за тяхната интеграция. Щели да бъдат разграничени тези, които бягат, за да спасят живота си и тези, които търсят по-добри икономически перспективи. Охраната на външната граница ще бъде засилена.

Росен Плевнелиев призовава фокусът да се постави върху прекратяването на сирийския конфликт. В следващите седмици щели да бъдат предприети активни дипломатически усилия в тази насока.

На въпрос за влиянието на миграционната криза върху Югоизточна Европа, Плевнелиев подчертава, че единственият начин за решаване на проблема, е чрез следването на общ подход от всички държави-членки на Европейския съюз. Той е категоричен, че няма да бъде постигнат успех, ако се издигат стени и огради или всяка страна сама търси решение.

Запитан за опита да бъде наложен контрол върху възможността на европейците да пътуват и работят във Великобритания, Плевнелиев смята, че миграционният натиск по външните граници на ЕС не може да се сравнява с правото на свободно придвижване на европейските граждани.

Той намира, че много от идеите на британското правителство са добри. Но щяло да се стигне до широк дебат, ако те са свързани с ограничаване правото на европейците на придвижване, работа, обучение и живот в страната. Росен Плевнелиев вярва, че в следващите седмици ще бъде намерено решение. Той смята, че сънародниците ни във Великобритания дават своя принос към социалната система на страната, както и за развитието на британското общество.