"Спечелихме малка междинна битка при гласуването на пакета "Макрон" в Европарламента. Отложихме взимането на решение." Това каза пред БТВ евродепутатът Петър Курумбашев.

По думите му България трябва да влезе в такъв съюз на единомишленици заедно с Полша, Румъния, Финландия, Испания, Португалия и Ирландия, както и всички държави от Централна и Източна Европа.

"Преброихме преди гласуването, че има 24 на 17 гласа срещу нас. Имаше и 7-8 "за", които не беше ясно как ще гласуват. Тази прогноза показваше, че е почти сигурно, че ще загубим", обясни Петър Курумбашев гласуването на пакета "Макрон" в транспортната комисия на Европарламента.

По думите му е имало и евродепутати, които почти винаги гласуват против предложенията в комисия.

Евродепутатът коментира, че не бива представителите на България в Брюксел да чакат до последния момент, за да защитят интересите на страната си, като даде пример с футбола, че не е добре да се чака да бъде свирен финалът на мача.

"Срещу нас стои коалиция от силни държави, наречена "Пътен алианс", сред които Германия и Франция", поясни Курумбашев.

Той посочи още, че предстои заседание на Конференцията на председателите на политическите групи, където ще бъде решено дали след гласуването в Транспортната комисия темата ще влезе в Пленарна зала на Европарламента или не.

На въпрос, дали той ще бъде част от евролистата на БСП, Курумбашев заяви, че предстои да бъдат направени номинации в партията.

"Този процес за БСП започва от 1 февруари", допълни той.