България трябва да стане част от системата за противоракетна отбрана на НАТО, но обществото трябва да бъде информирано коректно и точно на всеки етап от разговорите по темата. Това заяви в гр. Елена президентът Георги Първанов, цитиран от БиТиВи.

Според държавния глава възможното включване на България в системата за колективна отбрана на НАТО произтича от принципа на неделимост и сигурност на териториите на страните-членки на Алианса.

Нормално е ние да работим за това да имаме повече сигурност, защото се намираме на южния фланг на НАТО, който може да се окаже уязвим, коментира президентът.

Той изрази подкрепа на позицията, заявена от Генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен при неговата вчерашна визита в София, че при изграждането на ПРО е необходимо ефективно взаимодействие с Русия.

Руската държава може да бъде полезна с информация и технологии, за да се постигне съвършенство на системата, която може да бъде полезна на двете страни, каза Първанов.

Президентът прогнозира, че при наличието на политическа воля на лидерите на страните-членки на Алианса, дебатът за графика и финансирането на изграждането на противоракетния щит ще се състои на Срещата на върха на НАТО през есента в Лисабон.