Правосъдният министър Цецка Цачева обвини Корнелия Нинова в тенденциозно и некоректно изваждане на фрази от контекста на доклада за законодателните промени срещу корупцията, представен от нея на КСНС.

Повод за гнева на Цачева станаха думите на Нинова в телевизионно предаване, в което лидерът на БСП обвини правителството, че не иска да се бори с корупцията и това не се случвало, защото нямало определение за корупция.

Нинова цитира следните фрази от доклада: "...иначе казано невинаги корупцията е престъпление", а в доклад на правителството пишело, че "една от основните причини за несправянето с явлението корупция е, че липсва ясна дефиниция на понятието корупция".

Цачева заяви, че произволно свързаните фрази правят неистинско съждение. "За мен е необяснимо юрист, бивш следовател, да поставя знак за равенство между понятието корупция и корупционни престъпления", каза Цачева.

Тя припомни, че корупционните престъпления са състави от Наказателния кодекс, а със заповед на Главния прокурор е въведен каталог на корупционните престъпления.

Румен Радев свиква още един КСНС на борба с корупцията

Румен Радев свиква още един КСНС на борба с корупцията

Съветът днес се е провалил заради загуба на кворум

Правосъдният министър обяви, че относно понятието корупция, най-близо до целите на закона на МС е дефиницията на Трансперънси Интернешънъл. В това отношение проекта за закон за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество прави крачка напред като предлага дефиниция.

Цачева цитира следващият абзац от доклада, че предимството на законовото определение е, че дава ясен отговор на въпроса дали корупцията се изразява във формата на престъпление или има и други форми. Вярно е второто. Корупцията има различни форми и някои от тях излизат от рамките на престъпна дейност, иначе казано, не винаги корупцията е престъпление.

Относно спора, кой трябва да назначава ръководителят на Антикорупционният орган, Цачева заяви, че органът трябва да се избира и структурира от НС, защото така ще може да се осъществява контрол над него.

Тя изрази опасения, че ако ръководителят на този орган се назначава от президента, по време на управление на служебно правителство, този орган ще бъде пряко зависим от изпълнителната власт.

Бойкот няма, уверява Цецка Цачева след провала на КСНС

Бойкот няма, уверява Цецка Цачева след провала на КСНС

Борисов поел ангажимент да присъстват всички следващата седмица

На редовното заседание в министерски съвет е обсъдена позицията на правителството в Консултативен съвет по национална сигурност при президента.

Припомняме и че премиерът Бойко Борисов влезе на "Дондуков" 2 с час и половина закъснение, тъй като счете за по-уместно да проведе среща с ръководството и представители на "Емко" в Министерски съвет. Площадът пред бившия Партиен дом беше отново поле на протест на работниците от предприятието.

След като изслушали доклади на ръководителите на ключови институции, ангажирани в борбата с корупцията, са започнали задълбочени дебати, които обаче поради отсъствието и напускането на част от членовете на Съвета са прекъснали - "това доведе до загуба на кворум", заяви държавният глава пред представителите на медиите.