В задочен спор влязоха Яне Янев и председателят на парламента Цецка Цачева.

Лидерът на РЗС беше гост в сутрешния блок на БиТиВи, където коментира изказване на председателя на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова от преди няколко дни, касаещо подписката на консерваторите за нова Конституция. След включване по телефона на парламентарна шефка обаче, крайно афектиран, Янев напусна студиото на телевизията.

Припомняме, преди дни ДАНС изпрати писмо до Цачева, от което стана ясно, че по нареждане на парламентарната шефка са проверени подписката на партията за референдум и са открити нарушения.

В началото на гостуването си лидерът на РЗС заяви, че Цачева е сезирала ДАНС заради анонимен сигнал. На записите, които дойдоха от нас, дори предубедени хора могат да чуят гласове, които няма как да бъдат манипулирани, отбеляза Янев.

Сигналът на източника може да бъде установен от прокуратурата, каза още той и посочи, че в случая се мери с двоен аршин. Като пример за твърдението си политикът даде подписката на ВМРО за членството на Турция в ЕС, където също има нереални подписи.

Янев изтъкна, че подписката на ВМРО е била проверена не от ДАНС, а от ГРАО. В нея се съдържат 67 000 грешни данни. Тези гласове не се приемат. Броят на починалите лица е 726, а при подписката на РЗС те са били само 53-ма, обясни той.

Колегите от ВМРО не са виновни. Това е репресия и съм убеден, че това ще има ответна реакция в Брюксел. Не се страхувам от отнемане на имунитет, посочи още лидерът на РЗС.

Бойко Борисов поиска поправителен и показа слабост. За РЗС премиерът се оказа слаб и за нас той вече не е премиер, заяви лидерът на РЗС. 

След това изказване на Янев, председателят на парламента Цецка Цачева се включи в разговора по телефона.

Заявявам категорично, че България е правова държава и законите се спазват. Сигналът, който аз получих съдържа категорични данни за случилото се. Не приемам твърденията на господин Янев. Ако той изнася информация под натиск, то това не се е случило при мен, заяви Цачева.

Тя добави, че информацията е била пусната в кутията й на народен представител. За разлика от господин Янев, който пуска разни флашки, при мен дойде визуален запис, отбеляза председателят на парламента. Цачева добави, че разполага с видео материал, който й е дал основание да сезира ДАНС. Tя обаче отбеляза, че не познава хората от записа.

Сбъркали сте си професията - трябвало е да станете милиционерка. Говорите небивалици в моето време за право на отговор, заяви от своя страна Янев и напусна студиото на предаването.