Проектът "Цанков камък" е абсолютно нерентабилен за българския данъкоплатец. Това коментира Александър Ненков от ПГ на ГЕРБ в ефира на bTV по повод внесения вчера сигпал от партията в прокуратурата.

Това е втори пореден сигнал от ГЕРБ до прокуратурата във връзка със същия проект - първият е внесен през 2010 г. Ненков бе категоричен, че за него и колегите му не трябва да има давност за такива неща.

ГЕРБ сезират Цацаров за "Цанков камък"

ГЕРБ сезират Цацаров за "Цанков камък"

Тече пълно обследване как са поставени мембраните върху карстовите скали

Според Ненков проектът никога няма да изплати направените в него инвестиции. Така например за миналата година неговите приходи от продажба на електроенергия са 15 млн. лв., като в тях не се включват парите за издръжка.

Относно реакцията на БСП, че проектът е бил открит от Бойко Борисов, Ненков коментира, че е подразнен от това отношение, както сега, така и когато е ставало въпрос за АЕЦ "Белене" и други "големи шлемове", които основно са предприети по времето на Тройната коалиция. Ненков посочи, че сега имаме два реактора на АЕЦ "Белене", които стоят, имаме 1,5 млрд. лв. за безспорно красивото съоръжение "Цанков камък" - без никакъв смисъл.

Изплащаме "Цанков камък" стотици години, тревожат се ГЕРБ

Изплащаме "Цанков камък" стотици години, тревожат се ГЕРБ

Дали този проект, който струва 1 млрд. лв. е бил необходим

Той поясни, че прокуратурата следва да уточни схемите и начините, по които се е оскъпил проектът, затова и в сигнала не се посочва конкретен извършител. По думите му няколко са правителствата, по време на които се развива проектът, но е факт, че с анекси проектът непрекъснато се е оскъпявал. "Първоначалният проект е трябвало бъде за 400 млн. лв., а става един милиард", констатира Ненков.

"Един проект, който е струвал много на държавата, на данъкоплатеца, седем години по-късно се оказва, че има проблеми от техническа гледна точка", коментира още Ненков.