Главният прокурор Сотир Цацаров иска промени в Наказателния кодекс за корупционните престъпления. Тази заявка той направи в Народното събрание по време на разглеждането на Годишния доклад за дейността на държавното обвинение и разследващите органи през 2016-2017.

За нас е добре известно, че такъв законопроект беше внесен и той предизвика сериозни дискусии по отношение на т.нар. корупция в частния сектор, обърна се Цацаров към депутатите. Според него се налагат изменения в Наказателния кодекс. Огромна част от нормите там остават непроменени от времето на създаването на НК, смята обвинител номер едно.

В страната има райони, в които въобще няма съдебни медици, а Институтът по криминалистика към МВР е претоварен от експертизи, обясни Цацаров. Чакането на експертизи е един от основните фактори, които причиняват забавянето на досъдебните производства, стана ясно от думите му.

Вторият проблем е взаимодействието с МВР и по-точно кадровото обезпечаване и обучението на разследващи кадри, смята главният прокурор.

Затова е необходимо предприемане на мерки в насока на обучение на разследващите полицаи.

Иначе обвинител №1 похвали работата на спецпрокуратурата.