Главният прокурор влиза в тона на най-долните медии и се поддава на изнудването, станало видимо покрай изтеклите записи на разговори между съдийките Румяна Ченалова и Владимира Янева.
Това коментира съпредседателят на Реформаторския блок и лидер на ДСБ Радан Кънев в сутрешния блок на Нова телевизия.

Скандалът е много голям, защото подсъдимата Румяна Ченалова говори по медиите. Записите могат да са незаконни, накъсани, манипулирани. Но след като имаме човек, който е обвинен в тежка корупционна схема на българското правосъдие, който излиза и говори пред медиите, скандал има. Безспорно има и сценарий. Никой не може да ме накара да повярвам, че тази жена излиза и говори сама без да има зад себе си солиден криминален гръб, който да я ползва като инструмент в това изнудване. По всички личи, че главният прокурор се поддава на това изнудване”, изтъкна Кънев.

По думите му, в съдебната система има сериозна престъпна корупционна мрежа. И запита защо покрай скандала с Янева и Ченалова се забравя и името на Богдана Желявска, която доскоро беше зам.-председател на СГС, на която бе поверено случайното разпределение на делата.

Даването на конкретни дела на определени съдии е гвоздеят на престъпната схема”, разкри Радан Кънев.

Според него изнудването е режисирано срещу реформите в съдебната система, като сме ставали свидетели на безпрецедентна атака.

Кънев отрече намеците, че стои, заедно с правосъдния министър Христо Иванов, зад метеж и искат да свалят Бойко Борисов и Цацаров, определяйки ги като „долна лъжа“.

"Конфликт нямам нито с Цацаров, нито с когото и да било, лични контакти в съдебната система нямам", посочи лидерът на ДСБ.

По думите му, в българската съдебна система има сериозна корупция.

Съпредседателят на РБ предложи политическо решение –  да се гласуват в парламента поправките в Конституцията, които предвиждат независим главен прокурор по румънски модел. За това обаче няма мнозинство и най-вероятно няма да стане, призна той, добавяйки, че вижда страха, който тресе съдебната система да не би реформите да станат.

Втората възможност е Цацаров, използвайки свръхцентрализираната си власт, да делегира правомощия за разследване на скандала на човек, независим, достатъчно високо в съдебната система, извън всякакво съмнение, който да бъде приет в обществото.

Когато излязат резултатите, ще имаме нов етап на анализ, посочи Кънев.

Според него се намираме в мафиотска игра и скоро ще има нови епизоди.

„Важно е да се удържат реформите. Няма желание това да се случи, но има огромен обществен натиск”, каза още съпредседателят на Реформаторския блок и добави, че реформата може да се случи при силни партньорски връзки между Реформаторския блок и ГЕРБ.

„Очевидно е, че върху Бойко Борисов се оказва натиск и то от различни криминални страни, но аз вярвам, че той ще удържи на натиска и ще успее да си консолидира партията, така че при гласуването на второ четене да отбележим огромен успех. Конституцията отваря портите, но тя не върши работа сама по себе си”, коментира още той.

На въпрос има ли подкрепа за правосъдния министър Христо Иванов, който в понеделник беше остро критикуван от Цацаров, Кънев подчерта, че големият политически въпрос е дали има подкрепа от Реформаторите, както и на ГЕРБ, има ли подкрепата на цялото правителство за своята политика. По думите му, подкрепата за Иванов не е достатъчно силна в РБ. Даде и конкретен пример - хората около Даниел Вълчев, които подливали вода на правосъдния министър и интригантствали срещу него