Откриха модерен център за обучение с корабни спасителни средства във Висшето военноморско училище (ВВМУ) "Н. Вапцаров", съобщиха от МО. Той се намира в района на Пункт за базиране - Варна и е част от структурата на военноморското училище.

Центърът разполага с бързоходна спасителна лодка, моторна лодка и устройство, позволяващо пускането им на вода. В него курсанти и студенти ще правят комплекс от упражнения в реална обстановка на курсанти. След практическите занятия те ще получават и сертификат, изискван от Морска администрация за всеки член на плавателния състав.

На откриването и на демонстрациите присъстваха военният министър Красимир Каракачанов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и началникът на Висшето военноморско училище (ВВМУ) "Н. Й. Вапцаров" флотилен адмирал Боян Медникаров.

По-рано същия ден министър Каракачанов и адмирал Ефтимов посетиха Щабния военноморски комуникационен елемент на НАТО, който е на територията на военното училище. Те се запознаха със задачите, които структурата ще изпълнява в бъдеще и разгледаха техническото й оборудване.

Междувременно днес завърши тактическото учение на Флотилия бойни и спомагателни кораби "Черно море - 2020".

В него участваха командването и щаба на флотилията, командванията на двата пункта за базиране в Бургас и Варна, над 20 бойни и спомагателни кораба, бойни самолети от ВВС и хеликоптери от състава на ВМС.

Учението се проведе на четири етапа. По време на всеки от тях беше усъвършенствана организацията по планиране и управление на действията на силите при участие в операция по морска сигурност. Матросите тренираха функционалната организация за водене на бойни действия на оперативно съединение в съответствие с доктрината за морски операции. По време на учението беше усъвършенствано взаимодействието между военноморския и военновъздушния компонент.

В допълнение към традиционно изпълняваните задачи на море на 11 юни патрулни, противоминни и спомагателни кораби от двата пункта за базиране в Бургас и Варна участваха в осигуряването на експерименталните практически стрелби от ВМС с Подвижен брегови ракетен комплекс (ПБРК) "Рубеж" чрез наблюдение и охрана на акваторията на района на стрелбата.