Централната избирателна комисия е провела експерименти със защитена хартия за бюлетини за машинно гласуване.

Практическият експеримент се проведе след доставянето на тестови ролки хартия от Печатницата на БНБ. Тестове с хартия са проведени с различни варианти на защита и са използвани специализирани устройства с инсталирана демоверсия на софтуера от изборите на 2 октомври 2022 г.

От ЦИК не съобщават за по-конкретни резултати от проведения експеримент и подробности коя хартия с каква степен на защита би била най-подходяща. Както и колко ще ни струва това.

За ЦИК не е драма хартията, а увеличаването на рисковете на изборния процес

За ЦИК не е драма хартията, а увеличаването на рисковете на изборния процес

Някои текстове в ИК се нуждаят от президентско вето, според Цветозар Томов

С промените в Изборния кодекс влязоха в сила и нови изисквания за машинното гласуване, въпреки че разписката от машината няма да е част от протокола на комисията и подадените гласове ще се броят само ръчно. Съгласно § 55 от Заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс (обн., ДВ, бр. 104 от 2022 г.) бе въведено изискване за специализирана защитена хартия.

Припомняме и че преди месец по време на правна парламентарна комисия от ПП изразиха съмнение, че законът ще може да бъде изпълнен, тъй като БНБ няма готовност да осигури специализираната хартия.

В отговор до народен представител от ПП БНБ посочва, че при най-добро стечение на обстоятелствата ще са необходими не по-малко от две седмици за получаване на оферта. След това сроковете за производство варират между 4 и 8 месеца. Освен това се предупреждава и че печатницата на БНБ не разполага с оборудване за разрязване на малки ролки, затова и при доставка ще бъде използван подизпълнител.

Държавният глава Румен Радев наложи вето върху промените, но парламентът го предоля с лекотата на 125 гласа.

125 гласа преодоляха ветото върху хартията в Изборния кодекс

125 гласа преодоляха ветото върху хартията в Изборния кодекс

Дори и с прегласуване, поискано от ПП, промените минаха