Късно пристигна информацията за преброяването от НСИ за намаляването на населението на България. Това стана ясно от думите на зам.-председателя и говорител на ЦИК Росица Матева пред БиТиВи.

Запитана дали ще бъдат взети резултатите от преброяването, при които стана ясно, че с 844 000 души се е стопило населението на България, тя обясни, че вече е късно. "За да бъдат взети като база данните от преброяването, то те трябваше да са обявени в началото на август. Сега те ще бъдат взети предвид при следващите избори", каза Росица Матева. 

ГЕРБ-СДС с 67 мандата, ПП - с 53

ГЕРБ-СДС с 67 мандата, ПП - с 53

На изборите от 2 октомври няма избрани независими кандидати

Над 85 000 души са гласували с "не подкрепям никого", което е почти една парламентарна група, заяви зам.-председателят на ЦИК Росица Матева. За прескачане на 4-процентовата бариера са нужни 100 000 гласа, уточни Росица Матева. На предходните избори с: "не подкрепям никого" са гласували 35 000 души.

Според Матева изборите са били честни и като доказателство тя приведе, че нито една партия или коалиция не е оспорила резултата от тях.

Избирателната активност е само на базата на активността в страната, като към 16 часа тя беше най-ниска в Кърджали и най-висока в 23-ти МИР в София, каза Матева. 

Проверяват трите машини с надпис: "Дневникът е подправен"

Проверяват трите машини с надпис: "Дневникът е подправен"

Държавата, а не частна фирма, да отговаря за изборните машини, иска Камелия Нейкова