В процес на печат са хартиените бюлетини за изборите на 11 юли - те са 7 408 500 милиона на брой и трябва да бъдат осигурени за всяка секционна избирателна комисия според броя избиратели. Това съобщи на пресконференция на ЦИК говорителят Росица Матева.

ЦИК е взела решение за броя на машините в секции извън и вътре в страната - 421 устройства ще има извън, като в 273 секции ще има машини. В страната ще има 9401 секционни избирателни комисии, като в 700 от тях ще има поставена втора машина. От 421 общо машини извън страната в 273 секции, в 148 секции ще има втора машина, 125 пък ще са с една машина, уточни говорителят Цветозар Томов.

В частичните избори в неделя ще има 198 секции с машина - 38 допълнително ще имат втора машина - Благоевград и село Ясен.

Във връзка с доставката на 1637 устройства процедурата завърши, вчера с постановление на МС бяха одобрени допълнителни разходи, днес с решение на МС е възложено на "Информационно обслужване" да сключи договор за изпълнение, поясни Росица Матева. 23 наблюдатели са регистрирани, две заявления от социологически агенции, не са още регистрирани обаче.

Цветозар Томов добави, че снощи са приключили преговорите с политическите сили за назначаване на СИК извън страната. Заседанието е било 10 часа, но краят е успешен, а разпределението е резултат на споразумението между тях. Засега не е ясен точен брой, но ориентировъчно 1000, около 25% от всички членове на СИК, които трябва да има на 11 юли. Незаетите места трябва да бъдат запълнени от кандидати на общностите по света, служителите на МВР, които трябва да бъдат по един в секция. СИК стартира с пълна сила след приключване на консултациите, категоричен бе Томов.

"Информационно обслужване" ще осигури 1637 машини за изборите от Холандия

"Информационно обслужване" ще осигури 1637 машини за изборите от Холандия

Устройствата ще бъдат доставени у нас до края на седмицата

ЦИК е описала подробно ситуациите, които са особени и непредвидени и водят до спиране на гласуването. Ако спре токът, машината продължава да работи, има батерия в куфар, която работи около 3 часа.

На СИК е указано, че при спиране на тока гласуването продължава, докато работи батерията или докато пуснат тока, при необходимост ще трябва да извикат техник и това не води до спиране на машината при дърпане на щепсела и счупване на параван, не се преустановява машинното гласуване, трябва да спре да работи машината, но ЦИК взема решения. При други обстоятелства се съставя констативен протокол, обясни Матева.

Повтарящи се машини за частичните избори и тези за НС няма да има, тъй като броят им е достатъчен и няма как да се преоборудват със софтуер. Очакваните 1637 машини ще дойдат понеделник-вторник следващата седмица, ще има достатъчно машини.

Получени са писма от РИК да имат възможност да се използва онлайн платформа за обучение на членовете, не е взето решение, но има разбиране, че трябва да се проведат присъствени обучения, затова членове на СИК ще извършват обучение на РИК, включително за работа с машини.

Бакалаври по информатика и компютърни науки могат да сертифицират машините за вота

Бакалаври по информатика и компютърни науки могат да сертифицират машините за вота

Държавна агенция "Електронно управление" удостоверява спецификацията

По-скоро нагласата в ЦИК е да се проведат и онлайн, и присъствено обучение, в 9 401 секции с машинно гласуване трябва да са видели предварително машината, за да са спокойни. Ако случайно гласуващите изпитват затруднения, е възможно членовете да подпомогнат от дистанция, като подсказват какви стъпки да предприемат и това трябва да мине към процес на изпълнение, другата седмица ще се каже кога ще се проведат обученията.

При забавяне на избирателя при гласуването СИК трябва да види какво се случва, човек на СИК трябва да следи начина на гласуване, забавяне на правото с лична карта е при самата СИК. Ако изтече сесията - както има право с хартиените бюлетини, да му се даде втори път карта да гласува - но не повече, категорична е Росица Матева.

ЦИК няма институционална власт да предотврати масови саботажи, в процеса на изборите трябва да е ангажирано цялото общество и институции, ще направим всичко, каквото ни е по силите, опити за саботаж ще има, ще има в РИК, СИК, има опити и в ЦИК, това е обстановката при провеждане на всички избори, ние нямаме извинение, ако не се справим, нямаме институционална мощ, да кажем, че не сме в състояние да предотвратим саботаж, добави Цветозар Томов.

Преди брифинга Росица Матева показа как се гласува с машина. Тя даде пример с Благоевград, където ще има частични избори за кмет със 7 кандидати. В другите населени места с частични избори бюлетината ще е по-къса заради по-малкото кандидати. Гласуването при местни избори ще съдържа имената на партия, коалиции и инициативни комитети, които са издигнали кандидати и името на съответния кандидат, начинът на гласуване е същият като при изборите за НС, бюлетината е идентична с вида на хартиената бюлетина.