На изборите на 14 ноември за президент и народни представители на машините за гласуване ще има три бутона за избор. "Ще се гласува с малко повече натискания върху екрана на машината. Две в едно избори, но между три опции имат възможност да избират гласоподавателите.

  • Възможностите са:
  • Избори за президент и народни представители
  • Избори за президент
  • Избори за народни представители

Ако не искат да гласуват в двата вида избори - да не ги задължаваме, даваме възможностите на хартиените бюлетини, поясни Росица Матева, зам.-председател на ЦИК, пред бТВ.

Избирателите трябва да се избрали предварително, тъй като при всички варианти и след като се потвърди, това е окончателно, поясни специалистът. Ако не потвърди, може да се върне, но потвърден ли е изборът - връщане назад няма, каза Матева.

ЦИК уверява: Няма да има затруднения и опашки на изборите

ЦИК уверява: Няма да има затруднения и опашки на изборите

Все още няма яснота дали гласоподавателите ще пускат разписките си

Първата страница е за президент, а втората за народни представители, следва преглед на изборите и се дава възможност за поправка, ако избирателят е сбъркал избора си, следва гласуване. След звуковия сигнал - излизат една или две разписки - според избора ни, уточни Матева.

Сериозно се обсъжда въпросът в ЦИК двете разписки да се пускат в една кутия, тъй като така или иначе резултатът се осъществява от протокола от машините. В ЦИК очакват да има объркване и грешки, ако кутиите са две, тъй като няма кой в РИК да следи коя разписка в коя кутия се пуска, съобщи Росица Матева.

При излизане от машините разписките не трябва да се дърпат от избирателите, защото може да блокира техническото устройство.

анкета

Ще отидете ли да гласувате на 14 ноември?

Виж резултати

Да, гласувам винаги 75.1%

Ако времето е добро за разходка 1.9%

Това ще им е за последен път 4.2%

Още се колебая 6.1%

За какво? Ако от изборите зависеше нещо… 12.7%

Относно казуса с листите на "Демократична България" Матева посочи, че ЦИК е потвърдила решението на РИК в Стара Загора, възможно е да има проблеми и в други области. "Търси се дали има и на други места подадени електронно документи", поясни Матева.

Около 300 машини тръгват към страната след няколко дни, за да могат избирателите да гласуват предварително и да се запознаят с екрана, завърши Росица Матева.

ЦИК отрича да изключва ДБ от изборите

ЦИК отрича да изключва ДБ от изборите

Става дума за това, позволява ли го Изборният кодекс?