ДАНС няма абсолютно никаква роля в създаването на изборни резултати. Това заяви пред БНР Димитър Димитров, зам.-председател на ЦИК.

Запитан дали ДАНС трябва да е междинно звено между секциите и ЦИК при изборите в чужбина той обясни, че агенцията е технически посредник, доколкото осигурява защитените комуникационни канали, които се използват от МВнР и всички институции от подобен ранг.

По негови думи е нормално да се чакат по-дълго изборните резултати от чужбина.

Хората от ДАНС, които получават протоколите, ги оглеждат и ако има очевидно недокомплектовани - тоест изпратен е протокол, но не са изпратени първа и последна страница от избирателните списъци, което е много важно за изборния резултат, тъй като списъците са продукт на СИК в чужбина, иначе няма как да знаем колко души са гласували, от ДАНС за това проверяват, поясни Димитров.

Той допълни, че ако този комплект е налице, двама от членовете на ЦИК удостоверяват това с подписите си, след като прегледат документите, както и това, че файловете са достатъчни за краен изборен резултат.

Звено в ДАНС забавяло гласуването в чужбина

Звено в ДАНС забавяло гласуването в чужбина

Стефан Манов, ОС към ЦИК: Трябва да има РИК и избирателен район Чужбина

По тази причина нямало никакво значение кой ще застане в ДАНС няма, тъй като в този случай агенцията е държавата. Използването на служители на ДАНС е свързано със сигурността на използваните канали, а те са тези, които се използват от Външно министерство и всички други оторизирани органи, подчерта Димитров.

Според него проблемът не е ДАНС, а в това, че секциите в чужбина са много и за сравнително кратък период постъпват голям брой протоколи, които е невъзможно да се обработят бързо.

Димитров посочи, че броят на секциите в чужбина е нараснал много, а съставът на ЦИК е същият. Така 14 човека от ЦИК трябва светкавично да прегледат окомплектовани ли са документите, поясни той.

По негови думи ДАНС е само преносител и досега не имало никакъв проблем с комплектите от изборни документи.