Няма окончателни данни от гласуването в чужбина, избирателната активност е по-ниска или близка до на тази на 4 април. Това заяви Стефан Манов, зам.-председател на Обществения съвет на ЦИК пред бТВ.

Вероятно трябва да се разграничи ситуацията извън страната от тази в чужбина. В България беше успех, защото спряхме да виждаме тези батални сцени и изчакване пред РИК, обработката беше бърза, намали се контролираният и купен вот. Той даде пример, дори че не е можело да се направи селфи с бюлетината как си гласувал.

В чужбина ситуацията е по-различна, обработването е тромаво, защото минава през междинен пункт - има звено, което се поддържа от ДАНС и много хора, въпреки машинния вот, се оказа, че трябва да чакат часове, за да получат потвърждение, поясни зам.-председателят на РИК.

ЦИК издирва членовете на една секция в Англия

ЦИК издирва членовете на една секция в Англия

Днес се очаква да пристигнат резултатите от последните четири секции

Най-голямото забавяне откъм данни са от чужбина, обработени са всички, уверили са членове на ЦИК, добави Стефан Манов. Той обаче смята, че липсата е в информацията за гласуването в чужбина изобщо, МВнР кара да се качва информация, тя обаче остава ведомствена. Има нужда от повече прозрачност, а звеното, предизвикало хаосът - 10 служители на ДАНС - трябва да бъде премахнато, каза още Манов.

Има оплаквания, че не е имало достатъчно реактивност от страна на ЦИК, каза още Манов. По думите му, е крайно време да има формирана РИК извън страната и избирателен район извън страната - тогава целият процес на вота извън страната ще бъде изваден от ЦИК - жалби, сигнали и т.н., обясни експертът.

40-50 секции са имали технически проблеми у нас - чакали са, което е недопустимо, наблегна обаче Стефан Манов. По думите му, няма пречка дефектирала машина да бъде заменена с нова.