72 000 заявления за гласуване са подадени в чужбина за изброите на 11 юли, това е с около 15-16 000 по-малко, отколкото на изборите на 4 април. Това заяви на редовния брифинг на ЦИК говорителят Цветозар Томов.

По думите му обаче от това не следва, че интересът на българските общности е по-слаб. Съществува разлика в ситуацията тогава и сега - този път са открити над 500 секции на базата на над 1000 и повече избиратели.

Подаването на заявление е важно не само във входирането на изборна секция, когато избирателят подава заявление, се включва в списъците и не се входира, че няма да гласува на друго място, това бави избирателите, възникват опашки и се явяват технически проблеми, обясни Томов.

В 502 секции гласуват сънародниците ни в чужбина

В 502 секции гласуват сънародниците ни в чужбина

На вота на 4 април 2021 г. имаше 465 секции

"Трябва да сме готови да гласуват повече хора при по-малко подадени заявления, а това значи по-късни списъци", уточни той. Вече е обсъден проект в ЦИК за местата. Срокът за вземане на решение е 19-ти, но нагласа има да стане и утре след обсъждане на детайли в още едно заседание.

Цветозар Томов обясни и за още проблеми при гласуването в чужбина - намирането на места, които да покриват противоепидемичните мерки, има секции, които не са сигурни, че това ще стане. Предстоят и срещи с представителите на политическите партии по въпроса, съобщи Томов.

След седмица ще има пълна представа за секциите в чужбина, ориентировъчно между 750 и 800 се очаква да бъдат те - най-много във Великобритания, Германия и Турция.

57.1 млн. лв. ще струват предсрочните избори

57.1 млн. лв. ще струват предсрочните избори

Все още се преценява дали е възможно видеонаблюдение

Друга отговорност на ЦИК - по договорите с медийните пакети има 35 запитвания, одобрени са 22 договора, като бюджет предвидени са 591 000 лв., ще се разходват тези средства от 4 партии, 10 коалиции и 1 инициативен комитет.

Последните решения на ЦИК бяха съобщени на брифинга. Последни обсъждания по решението как да гласуват карантинираните, предстои да се обяви. Постъпилите жалби са срещу прекратяването предсрочно пълномощията на кмет, преписки за назначаване на РИК, там, където не е постигнато съгласие - засега в Хасково, ЦИК е върнал преписката. Има още две такива преписки. Засега са записани 9 организации за наблюдатели в страната и чужбина.