Централната избирателна комисия покани вицепремиера Томислав Дончев на среща, съобщава БНР.

Темата на срещата е провеждането на машинното гласуване.

От ЦИК са изпратили запитване до вицепремиера по повод изнесена от него информация в медиите, че в Министерския съвет са били предоставени предварителни оферти от фирми производители на машини за гласуване.

Едновременно с това Таня Цанева, говорител на ЦИК, заяви, че в бюджета на комисията не са заложени средства за закупуване на машините, а че те трябва да бъдат заложени в една план-сметка за предстоящите избори. ЦИК изпълнява закона такъв, какъвто е, посочи Цанева. Тя категорично отрече ЦИК да се е бавила една година с въвеждането на машинното гласуване, за да го саботира, макар и да не посочи нито едно решение, което да е взето през това време.

В дневния ред на днешното заседание на ЦИК беше включено и обсъждане на доклад относно експериментално дистанционно гласуване. Точката обаче беше оттеглена за следващо заседание.

През май Комисията прие пътна карта с мерките и дейностите за изпълнение на това гласуване за периода 2020 - 2023 г., както и отговорните институции, финансовия ресурс и етапите за изпълнението им.

Чрез системата за дистанционно електронно гласуване ще се проведе експериментално гласуване на три избора. Едва след това ще бъде направен анализ на предимствата и недостатъците от експеримента, които да покажат дали този начин на гласуване е приложим на всички видове избори у нас.

Неразбирателството се случва на фона на проведено вече експериментално машинно гласуване и законодателен ангажимент такова да бъде въведено масово. ГЕРБ вече веднъж отложиха това въвеждане за местните избори миналата година с аргумент не само скъпоструващият вот, но и рискът изборите да бъде провалени заради тяхната сложност.

Припомняме, преди дни ГЕРБ внесе с проекта си за нова Конституция и предложение за машинно гласуване.

ЦИК се готви за машинно гласуване

ЦИК се готви за машинно гласуване

Има уверение от държавата за осигуряване на машините за гласуване