Ние мислим по въпроса, ако изборите са в 2 в 1, подготвяме се за този сценарий. Тези дни ще бъде направен анализ на изборите на 11 юли в колко избирателни секции са гласували повече от 400 избиратели, например, така че да се помисли за обезпечаване на секциите с допълнителен брой машини.

Това заяви в сутрешния блок на БНТ председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова.

Тя смята, че ако изборите са 2 в 1, ще се наложи да се закупят допълнителни машини. Но трябва да се види и какви са възможностите на производителя. Нейкова допълни, че Веселин Тодоров от "Сиела Норма" вчера е казал на председателския съвет, че има готовност "Смартматик" да осигури между 1200 и 2400 машини.

ЦИК: При избори 2 в 1 ще трябват повече машини

ЦИК: При избори 2 в 1 ще трябват повече машини

Техническото време за гласуване ще се увеличи

Към този момент няма решение "Сиела Норма" да е доставчикът на допълнителните машини, но те са възможен изпълнител предвид опита, който имат. Софтуерът все още не е предаден в цялост на ЦИК. Имаме спор със "Сиела Норма" по този въпрос, който мислим, че доброволно ще бъде разрешен, коментира Нейкова.

На въпрос дали ще им стигне времето, тя заяви, че времето е такова, каквото за всички избори. Не по-късно от 60 дни от изборния ден трябва да се насрочат изборите.

По думите й за ЦИК е важно колкото се може по-скоро да разбере датата на изборите. Какви ще са те с оглед на това да започнем колкото се може по-рано с организацията на изборния процес. Не трябва да се мисли как да бъде облекчена изборната администрация, тя е назначена, за да свърши своята работа. Целта е избирателите да могат спокойно да упражнят своя глас, да имат достатъчно технологично време и разбира се, достатъчен период за разяснителна кампания", категорична беше Камелия Нейкова.

При избори 2 в 1 кандидат-президент и кандидат-депутати - с еднакъв номер в бюлетината

При избори 2 в 1 кандидат-президент и кандидат-депутати - с еднакъв номер в бюлетината

Водещ ще бъде вотът за държавен глава

Личното ѝ мнение е, че за предишните избори са имали нужда от още време и, че смесено гласуване - с хартия и с машина, не е добър вариант.

Тя обясни, че общата плансметка за парламентарните избори на 11 юли е била 57 млн. А бюджетът, който е разходван от ЦИК, е около 23 млн., като тук се включват около 10 млн. - цената за допълнителния брой машини. Така че този разход най-вероятно ще се повтори, ако се купят допълнителни машини - обобщи председателят на ЦИК.