Фактът, че изборите бяха насрочени доста по рано, даде възможност подготовката да протече нормално и да бъдат проведени нормално и самите избори. Това заяви говорителят на ЦИК Александър Андреев пред БНТ.

Той посочи, че на вчерашната среща в президентството за изборните правила Комисията е връчила 6-те тома от бюлетина си, в които се съдържат всички данни от проведените избори, и е поставила някои от въпросите, които трябва да се обсъдят в рамките на следващата промяна на законодателството - опростяване на протоколите, така че да се допускат по-малко грешки, както и въпросът, свързан с обучението и назначението на членовете на секционните избирателни комисии. Според Андреев трябва да се провежда предварителна подготовка на членовете на СИК, както и сертифициране за проведеното обучение, така че те да могат да изпълняват правилно своите функции.

Радев предупреди - изборите се превръщат в индустрия за милиони

Радев предупреди - изборите се превръщат в индустрия за милиони

Идеални избори няма, заяви президентът

Говорителят на ЦИК припомни въпросите, които президентът начерта на вчерашната среща като необходими да бъдат обект на следващо обсъждане - купуването на гласове, контролираният вот, недействителните гласове.

"Поставят се редица въпроси от гледна точка на законодателната уредба как да бъдат разгледани. Тук трябва да има законодателна воля на парламента, за да могат да бъдат решени по нормативен път", посочи Андреев.

Според него машинното гласуване е едно възможно средство, за да бъдат намалени недействителните гласове.

Като проблем при попълването на бюлетина Андреев посочи неразбирането на избирателите за правилното попълване на преференцията. Той поясни, че отбелязването само на преференцията води до недействителност на гласовете.

Говорителят на ЦИК заяви, че първо трябва да приключат всички дела по обжалването на резултатите в административните съдилища, за да се направи по-подробен анализ.

Според него именно сега е моментът за преценка и анализ, ако трябва да бъдат правени промени в изборното законодателство.

За ЦИК спокойни избори, но сложни за избирателя

За ЦИК спокойни избори, но сложни за избирателя

Местните избори са най-сложните, най-трудните и най-скъпите, смята Солакова