ДПС никога няма да бъда глуха опозиция за важните неща за България. Това заяви депутатът от ДПС Йордан Цонев в сутрешния блок на Нова телевизия.

Той подчерта, че от първия ден на съставяне на това правителствто, са заявили, че искат този кабинет да падне.

Хората на ДПС са пометени от тази власт. Няма нито един назначен човек от ДПС, изтъкна депутатът.

Цонев поясни, че подкрепят онази част на протеста, които искат реформи, но са категорично против онази част от протеста, която поругава знам, герб и институции, защото по думите му те са на хората.

По повод евродоклада за България депутатът от ДПС отбеляза, че оценката на партията съвпада с голяма част от обективните критики в доклада и част от резолюцията за страната.

Медиите да се върнат в кулоарите на НС обеща Йордан Цонев

Медиите да се върнат в кулоарите на НС обеща Йордан Цонев

ДПС са възмутени от ситуацията с медиите в парламента

Приемаме препоръките на Венецианската комисия и европейските доклади, претворяваме ги в законодателство и не даваме време да видим дали механизмите са правилни. Веднага ще ви дам пример. ВСС се раздели на две. Колко време функционира той, че веднага го нападнаха? Когато говорим за реформа в съдебната система, трябва да сме наясно, че е нужно време, за да видим дали тя действа", коментира председателят на ПГ на ДПС.

За критиката за прозрачността на медиите у нас, Цонев заяви, че от ДПС възнамеряват да отправят запитване към културния министър Боил Банов кои медии не са декларирали собствеността си. Той отчете факта, че в закона липсват санкции за тези, които не декларират собствеността. Депутатът припомни, че никъде в Европа няма забрана политици да притежават медии.

Той коментира и независимостта на съдебната система. "Независимостта е важно условие за правилното й функциониране. Законодателството, което приехме, предвижда отчетност на главния прокурор на всеки 6 месеца. Първият такъв е след 10 дни, каза още Цонев.

ЕК отчете, че българите протестират заради политическата корупция
Обновена

ЕК отчете, че българите протестират заради политическата корупция

Евродокладът обръща внимание на съдебната системата и връзките между политици и медии

Във връзка с политическата криза у нас Цонев изтъкна, че много отдавна от ДПС са предупредили, че конфликтът между Борисов и Радев ще се превърне в институционална война и това ще отслаби доверието в институциите.

По повод твърденията на Цветанов, че интереси на ДСП са обслужвани от ГЕРБ, Цонев категорично заяви, че в това няма нищо вярно и запита: От кога вярваме на Цветанов?

Цветанов ми прилича на изгонения Местан. Всеки, който тръгва да прави проект се опитва да се качи на гърба на ДПС, подчерта още Йордан Цонев.