ГЕРБ показа изключително стабилни резултати на всички частични избори, които бяха проведени днес, за което трябва да благодарим на кандидатите и на структурите, които показаха отлична форма и готовност. Това заяви председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов след края на изборния ден.

Като пример Цветанов посочи спечелването кметските постове на първи тур на изборите от кандидатите на ГЕРБ Сейхан Ахмедов в село Хвостяне, община Гърмен, на Христо Калчев в село Бачково, община Асеновград, на Надя Кукурякова, село Гостилица, Община Дряново, на Георги Господинов в село Въглен, община Аксаково, на Митко Тилев в село Долна Крушица, община Петрич, на Илияна Трайкова в село Крапчене, община Монтана.

Цветан Цветанов обясни, че частичните избори са проведени в различни райони на страната, като всеки от тях има своите специфични проблеми и очаквания. „Навсякъде ГЕРБ се представи изключително силно, със стабилни резултати, които ни дават основание да констатираме, че по всяко време структурите ни са готови и мотивирани да участват в изборен процес, независимо от опонентите”, допълни Цветанов, който е и председател на Националния предизборен щаб на партията.

"Всичко това показва, че ние като партия сме готови да отстояваме идеите, които споделяме и политиките, които водим, независимо от това дали наши опоненти са кандидати на БСП, ДПС, Реформаторски блок, Зелените или местни коалиции. Резултатите доказват, че сме заложили на сериозни кандидати, с ясно виждане за бъдещето на своите населени места и което е най-важното, които се ползват с доверието на своите съселяни”, заяви Цветанов.

Според председателя на ПГ на ГЕРБ очакванията са добри и за балотажите, които предстоят. “Убеден съм в успеха на кандидатите на ГЕРБ в селата Буковец, община Брусарци, Софрониево, община Мизия, Септемврийци, община Димово, Ново Железаре, община Хисаря, в Григорево, община Елин Пелин”, подчерта Цветан Цветанов.

Зам.-председателят на ГЕРБ поздрави и останалите политически партии, чийто кандидати са спечелили кметски места на първия тур на проведените частични избори.

Кандидатът на ГЕРБ Христо Калчев спечели частичните местни избори за кмет в село Бачково. В асеновградското село кандидатите за кметския стол бяха двама. Калчев бе с номер 1 в бюлетината и се изправи срещу кандидата на БСП - Мария Бойкова. От общо 297 жители на Бачково с право на вот гласуваха 247.

В Ново Железаре, община Хисаря, кандидатът на ПП ГЕРБ Петър Ненов отива на балотаж с кандидата на ПП “Зелените” - Рангел Китенски. 

До изборите се стигна след като на балотажа на 1 ноември 2015 година кандидатите и в двете села получиха равен брой гласове. Изборният ден премина без жалби и нарушения.

Кандидатът на ГЕРБ за кмет на дряновското село Гостилица Надя Кукурякова спечели вота на жителите на селото.

„Признателна съм за доверието, което хората ми гласуваха. Вярвам, че ще го оправдая, че заедно с тях ще успеем да развием потенциала на Гостилица“, каза Надя Кукурякова след като стана ясен резултатът от изборите.

Тя получи 136 гласа срещу 91 гласа,  или 59.91%  срещу 40.09% за кандидата на НФСБ Ценка Трънкова.

Кандидатът на ГЕРБ за кмет на село Долна Крушица, община Петрич, Митко Тилев спечели убедително частичните избори, проведени днес. За Тилев са гласували 102-ма избиратели, за кандидата на БСП гласовете са 17, а за кандидата на Българска нова демокрация са гласували 30 избиратели.

„Повече от 67% от гласувалите днес предпочетоха кандидата за кмет, издигнат от политическа партия ГЕРБ. За нас това бе очаквано. Тази победа е резултат от новия стил на управление на община Петрич, наложен от новия кмет от ГЕРБ на общината Димитър Бръчков”, коментира общинският ръководител на ГЕРБ-Петрич и народен представител Димитър Танев.

До изборите в село Долна Крушица се стигна след като Аминистративен съд – Благоевград обяви за недействителен избора на кмет на петричкото село Долна Крушица на Борис Тупаров на проведените през миналата година редовни избори. При ръчното броене на изборните книжа се установи, че има разминаване в броя на гласували и намерени бюлетини.

С 50,47%  ГЕРБ спечели изборната надпревара за кмет на проведените днес частинчни избори в село Хвостяне, община Гърмен. За кандидата на ГЕРБ за кмет на селото Сейхан Ахмедов са гласували  266 избиратели, а за кандидата на БСП – 261. Това ще бъде втори управленски мандат за Сейхан Ахмедов.

„Това е важна победа за ГЕРБ, защото за пореден път ние се изправихме срещу всички останали партии, които обединиха усилията си в подкрепа на кандидата на БСП.

Изборните резултати са признание за извършената работа и оценка, която местните хора дават за досегашната работа като кмет в предишния мандат на Сейхан Ахмедов. „Благодарна съм за добрата работа на структурата, за подкрепата, който имаме от централното ръководство – за подкрепата от зам.-председателя Цветан Цветанов, който винаги се отзовава на срещите с хората в общините със смесено население”, коментира областният координатор на партията и народен представител Даниела Савеклиева.

 До изборите в гърменското село се стигна след като на редовните избори през октомври миналата година на балотажа, кандидатите на ГЕРБ и на БСП взеха по равен брой гласове. Това наложи провеждането на извънредни избори.