ПП "Републиканци за България" няма да участва в предсрочните парламентарни избори на 2 октомври - нито самостоятелно, нито в коалиция.

Това става ясно от декларация на партията.

"Стара максима е, че една партия се създава, за да формира и изразява политическата воля на народа чрез участие в избори. Но участието не бива да бъде безпринципно и самоцелно. Ние от ПП "Републиканци за България" сме изключително разтревожени от ескалацията на напрежението в политическия живот на страната. При наличието на поредица от кризи - здравна, икономическа, енергийна, както и руската агресия срещу Украйна", се казва в декларацията.

От партията на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов допълват, че провеждането на нови избори само допълва поредицата от кризи, без да ги решава. Републиканците очакват на изборите да доминира безпринципното боричкане на партия срещу партия, без идейна дискусия и предлагане на конкретни решения за справяне със ситуацията.

ПП обжалва решение на ЦИК за председатели и секретари на районни избирателни комисии

ПП обжалва решение на ЦИК за председатели и секретари на районни избирателни комисии

Централната избирателна комисия масово отказвала да избере представители на партията

Според партията, политическите сили в 47 народно събрание не са успели да загърбят егото си в името на консенсус по жизненоважни за нацията въпроси, поради което сигурността на страната ни и място й на цивилизована държава в Европа все повече се поставят под риск.

"Ние от ПП "Републиканци за България" не приемаме тезата "няма ляво, няма дясно". Нека напомним, че точно лявото в България създаде моделът на завладяната от задкулисието държава. Точно лявото в последното правителство не даде възможност България да се изяви като солидарен партньор на НАТО и да окаже необходимата военно-техническа помощ на Украйна. Виждаме и в момента как точно лявото се опитва да реставрира пагубното руско влияние в България и да унищожи дори плахите промени, които направи правителството на Кирил Петков", изтъкват Републиканците.

Те смятат, че България може да бъде върната на гражданите само от силен десен евроатлантически алианс. Според "Републиканци за България" идеята за създаването на такова обединение набира все повече привърженици, макар че времето за това явно все още не е дошло.

"Ние от ПП "Републиканци за България" заявяваме категорично, че работим и ще работим за осъществяването на този силен десен евроатлантически алианс, който ще измъкне България от перманентната политическа криза, предизвиквана и разпалвана от популистки, леви и националистически партии, както и от настоящия президент Румен Радев", се посочва още в декларацията на партията на Цветанов.

Цветан Цветанов: ГЕРБ ще ползва шанса за предсрочни избори да излязат от изолация за местните

Цветан Цветанов: ГЕРБ ще ползва шанса за предсрочни избори да излязат от изолация за местните

Арестът на Борисов бе недопустим

От "Републиканци за България" излагат и подробни мотиви за решението си да не участват в изборите на 2 октомври:

− Нежеланието ни да задълбочаваме пагубното разделение на нацията;

− Прогнозата ни, че предстоящата кампания се очертава като партийно противостоене, а не предлагане на работещи решения. Все повече връх ще взимат популистки идеи, които изначално са вредни и неможещи да бъдат реализирани.

− Това ще бъде кампания на неизпълнимите обещания, т.е. кампания на лъжата. ПП "Републиканци за България" никога не е залагала на популизма и евтиното политическо говорене. Напротив - открито и честно сме заявявали проблемите и мерките за тяхното решаване, дори когато те не са били популярни;

− Не желаем да допринасяме за разпиляването на десните гласове. Това само ще задълбочи фрагментирането на политическото пространство и няма да допринесе за създаването на работещ парламент и стабилно правителство.

ПП "Републиканци за България" призоваваме нашите членове и симпатизанти да подкрепят политически сили, които работят за смяната на модела, което съответства на нашата кауза и в които припознават:

− Носители на десните, евроатлантически ценности;

− Привържениците на тоталната енергийната диверсификация на България;

− Гарантиране на адекватна държавна подкрепа само за социално-нуждаещите се;

− Осигуряване на повече де-регулаторни механизми, даващи възможност за работа на бизнеса в условия на тежка инфлация;

- Въвеждане на еврото и влизане в еврозоната от 1 януари 2024 година;

- Членство в "Организация за икономическо сътрудничество и развитие";

- Активно участие в Инициативата "Три морета" и задълбочаване на интеграцията на страните от региона между Балтийско, Адриатическо и Черно море и създаване на по-голяма енергийна, транспортна и дигитална свързаност;

− Противниците на управленските модели "Борисов" и "ДПС".

− Категоричните защитници на място на България в Европейския съюз и НАТО, противопоставящи се на всякакви опити за нейното изваждане от тези структури.

ГЕРБ отива на избори да бори политическата шарлатания

ГЕРБ отива на избори да бори политическата шарлатания

Партията ще търси свежи попълнения за листите си