Повишеният граничен контрол вече е довел до значително намаляване на имигрантския натиск към България. Това съобщи в Брюксел вътрешният министър Цветан Цветанов, цитиран от БНР.

Той взе участие в заседание на Съвета "Правосъдие и вътрешни работи" на Европейския съюз, чиято основна тема бе приемането на граждани от трети страни в съюза.

В момента от 2007-а до 2009-а имаме намаляване на броя на имигрантите. Регистрираните в страната през 2007-а са били 674, в момента има 265 нарушители на зелена граница.

Това естествено не трябва да бъде успокояващо. За нас е важно да покрием изискванията и критериите за надеждност на външна граница, категоричен бе той.

По думите на министъра България на този етап няма възможност да приеме и да интегрира граждани на трети страни, потърсили убежище в други държави от ЕС.

За сега не се говори за задължителни квоти, няма конкретни искания към България да поеме част от имигрантите, върви се към установяване на доброволен принцип, добави Цветанов.

Целта на България за влизане в Шенгенската зона остава 2011 година, потвърди в Брюксел министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Работим с такава амбиция.

В рамките на Съвета министър Цветанов се е срещнал с министрите на вътрешните работи на Германия Волфганг Шойбле, на Австрия - Мария Фектер, както и с Дан Ника - заместник министър-председател и министър на администрацията и вътрешните работи на Румъния.