Бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов е готов да се извини на съдия Мирослава Тодорова. Това обяви самият той в интервю за БиТиВи.

Припомняме, Тодорова заведе дело за клевета срещу Цветанов заради две негови интервюта, в който директно я обвинява във връзки с организираната престъпност.

Цветанов днес заяви, че е готов да се види и говори със съдийката, както и да направи отстъпки и да й се извини.

Цветанов сподели, че е имал и по-емоционални изказвания след срещи с пострадали хора и жертви и призна, че може би не е трябвало да прави като вътрешен министър. „Здравният министър Петър Москов също говори с емоция спрямо лекарите от Спешна помощ, които отиват в ромските махали", даде за пример той последните коментари на Москов.

Относно реформата в съдебната система, Цветан Цветанов коментира, че ГЕРБ е в диалог с Реформаторския блок и са готови да подкрепят предложенията на правосъдния министър Христо Иванов. Той има ясна визия какво да се направи. Ще му осигурим политическата подкрепа, увери герберът.

Той няколко пъти подчерта, че няма как изпълнителната или законодателната власт да се меси в съдебната, но призна, че са нужни реформи и от гледна точка на препоръките от Европейската комисия, и на това, което и има като усещане в обществото. По тази причина ГЕРБ подкрепя идеите на министър Иванов.

По думите на Цветан Цветанов, страната ни е изостанала много в извършването на реформи в съдебната система през последната година и половина. В момента Румъния е минала много напред, докато България за последната година и половина е изостана драстично.

Цялото управление ще мине под някакво напрежение, конструкцията е такава", коментира Цветанов, като допълни, че правителството все пак има подкрепа, включително много голяма от Брюксел.

Герберът отрече да е предлагал Слави Бинев за шеф на парламентарната комисията по култура и медии. „Накрая стана така, че ПФ имаха две комисии, а искаха и трета. Светлин Танчев и Румен Йончев от БДЦ отказаха да дадат Комисията за еврофондовете и се стигна Комисията за култура и медии", обясни той, като подчерта, че оттеглянето на Бинев може да се реши само от Патриотичния фронт.