Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов не смята, че страната ни  навлиза в парламентарна криза и има предпоставки за предсрочни парламентарни избори. Цветанов коментира новината от преди минути за напускането на 44-то Народно събрание и от страна на "Воля".

"Не смятам, че има парламентарна криза, защото парламентът работи и към настоящия момент нямаме нито едно провалено заседание след излизането на БСП. Няма предпоставки за предсрочни парламентарни избори", обяви председателят на ПГ на ГЕРБ.

И "Воля" напуска Народното събрание

И "Воля" напуска Народното събрание

Марешки обяви решението на брифинг

Самият Цветанов е разбрал преди минути за решението "Воля" да напусне парламента. Той ще търси разговор с Веселин Марешки, за да разбере мотивите на "Воля" за напускането на Народното събрание.

"В момента доколкото знам, те, мисля че заседават. Докато не излязат с позиция не бих могъл да знам, нито да предполагам какво ще е тяхното решене, както и мотивите им", обяви Цветанов.

На въпрос как ще се осигури кворума в НС оттук нататък, Цветанов отбеляза, че ГЕРБ имат над 121 депутати с коалицията на "Обединени патриоти".

По думите му е много важно, когато си избран от българските граждани, всеки един да отстоява принципна позиция на българския парламент.

Примомняме, депутатите на БСП обявиха, че напускат парламента на 17 февруари. 

Тяхното решение бе взето на Националния съвет и по предложение на лидера Корнелия Нинова. Основен мотив за напускането им беше гласуваният Изборен кодекс, промените в него и начинът на приемането им.

В сряда, депутатите приеха на първо четене промените в Изборния кодекс на ГЕРБ, внесени веднага след като беше отхвърлено ветото на президента Румен Радев.

Валери Симеонов не се притеснява за кворума без "Воля" и БСП

Валери Симеонов не се притеснява за кворума без "Воля" и БСП

Парламентът работи, приемат се закони, увери бившият вицепремиер

Цветанов посочи, че в Холандия с един глас се крепи кворума и по този начин холандският парламент гарантира, че правителството си върши работата. Той е сигурен, че българското правителство си върши добре работата.

Цветанов увери, че няма предпоставки за предсрочни парламентарни избори, защото страната е стабилна и парламентът върши своята работа. Най-важното според него, което предстои, е ГЕРБ да се подготвят много по-сериозно за предстоящите европейски и местни избори.

Запитан дали след напускането на "Воля" ще се направят предложенията за промяна на депутатските заплати, Цветанов отбеляза, че по този въпрос има много дебати и много различни мнения. Той иска решението, което се очаква да бъде взето, да бъде съобразено с конституционните правомощия на народния представител.

Цветанов смята, че действащият правилник на Народното събрание също ограничава възможността народните представили да получават пълния си размер на работните заплати. По думите му отсъствията на БСП не се извиняват. Той не разбирал какви са причините на социалистите за тяхното излизане и влизане от предишните период, но тогава БСП вземали почти цялата си заплата.